Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen: Herman Van Rompuy cere o decizie înainte de 9 decembrie

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat duminică la Bruxelles că o decizie privind extinderea Spaţiului Schengen în două etape ar trebui  luată înainte de summit-ul european din 9 decembrie. În caz contrar, subiectul va fi introdus pe agenda summit-ului UE din iarnă.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Declaraţia lui Herman Van Rompuy a fost făcută în cadrul summit-ului european, care a avut loc duminică la Bruxelles. Iniţial, aceasta ar fi trebuit rostită în numele întregii Uniuni Europene, dar Olanda s-a opus.

"Încă din 9 iunie, şefii de stat şi de guverne europeni au constatat că România şi Bulgaria au atins nivelul de pregătire cerut la intrarea în Spaţiul Schengen", spune Van Rompuy.

El a adăugat că subiectul are o importanţă deosebită pentru cele două ţări. "Preşedinţia poloneză a UE va depune tot efortul pentru ca această problemă să fie rezolvată să sperăm înainte de summit-ul UE din decembrie", arată declaraţia lui Herman Van Rompuy.

El cere Olandei şi Finlandei, care se opun acum intrării României şi a Bulgariei în spaţiul liberei circulaţii, să fie de acord cu extinderea Schengen în două etape.

Ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene ar trebui să se petreacă până la sfârşitul lunii martie 2012, iar frontierele terestre ar trebui să le urmeze până la finele lunii iulie 2012.

"Dacă înainte de summit-ul european din decembrie problema tot nu a fost rezolvata, atunci o voi include pe agenda summit-ului", spune în fine Van Rompuy.

Acest text figurează acum în notele discuţiilor summit-ului, dar nu şi în concluziile acestuia, deci ea nu are valoare juridică.

De partea sa, preşedintele Traian Băsescu a deplâns la Bruxelles faptul că prim-ministrul olandez, Mark Rutte, nu a respectat un acord politic realizat în luna iunie. Băsescu şi Rutte au convenit atunci că dacă România deblochează dosarul guvernanţei Schengen, Olanda permite extinderea Schengen.

În septembrie, însă, Olanda s-a opus din nou aderării române şi bulgare la Spaţiul Schengen, invocând un grad de corupţie îngrijorător existent în cele două ţări.

Mark Rutte, prezent şi el duminică la Bruxelles a refuzat să comenteze cele spuse de Traian Băsescu.