Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen: Olanda ar putea utiliza dreptul de veto împotriva aderării României

schengen.jpg

Schengen : Olanda ar putea utiliza dreptul de veto împotriva aderării României

Presa olandeza arată că Haga şi-ar putea utiliza dreptul de veto pentru a împiedica aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Afirmaţia a fost făcută, joi 15 septembrie, de ministrul imigraţiei  în faţa Parlamentului olandez.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Gerd Leers, ministrul imigraţiei şi al azilului, i-a asigurat pe deputaţii olandezi că cele două ţări nu vor adera acum la spaţiul Schengen. Clasa politică olandeză este în marea ei majoritate foarte nemulţumită de performanţele Bucureştiului şi ale Sofiei privind lupta împotriva corupţiei.

O decizie privind o eventuală aderare în doua etape a celor două ţări la spaţiul liberei circulaţii ar trebui luată pe 22 septembrie la Bruxelles. Poziţia Olandei la această reuniune va fi stabilită vineri în şedinţă de guvern la Haga, dar ministrul Leers a ţinut deja să spună lucrurilor pe nume.

Conform celor afirmate în plenara parlamentului olandez, ţara ar putea merge pâna la a-şi utiliza dreptul de veto pentru că o decizie să nu poata fi luată acum. România şi Bulgaria, activ susţinute de preşedinţia poloneză a UE, au reuşit treptat să modifice poziţia intransigentă a Franţei şi a Germaniei.

În privinţa Olandei lucrurile sint însă complicate întrucât de poziţia pe care o va lua ministrul Leers la reuniunea din 22 septembrie depinde soarta coaliţiei olandeze de guvernare .

Aceasta se bazează pe un acord care stipulează că România şi Bulgaria vor trebui să realizeze progrese « durabile » şi « ireversibile » în lupta împotriva corupţiei înainte de a integra Spaţiul Schengen.

Amintim, la o reuniune a ambasadorilor UE de la Bruxelles, Olanda a atras atenţia asupra problemelor pe care România continuă să le înregistreze la capitolul justiţie, precizând că nu crede că România este un stat de drept.

 
MIhaela Gherghişan, Bruxelles: Olanda ar putea utiliza dreptul de veto împotriva aderării României