Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen - tabu pentru România

Ministrul federal de interne din Germania, Hans-Peter Friedrich, membru al Uniunii-Creştin-Sociale, bavareze - CSU, s-a pronunţat ferm, vineri, contra aderării României la spaţiul Schengen în viitorul apropiat. Românii şi bulgarii vor trebui şi de acum înainte să-şi prezinte paşapoartele la intrarea în ţările Schengen.

 

„În momentul de faţă exclud o deschidere a frontierelor pentru România şi Bulgaria“, a declarat ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, unul din liderii duri ai Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria. Declaraţia lui Friedrich a fost publicată în ziarul regional „Rheinische Post“ [http://www.rp-online.de/ ] ce apare în oraşul Düsseldorf.

Declaraţia lui Friedrich nu este o surpriză. El deţine portofoliul internelor din martie 2011 şi s-a pronunţat în repetate rînduri pentru o politică de securitate mai restrictivă în cadrul Uniunii Europene. Într-un interviu acordat revistei „Der Spiegel“, el a pledat deja în februarie pentru o ieşire a Greciei din zona euro, considerînd această măsură, ca un pas în direcţia „regenerării“ acestei ţări. Ideea este împărtăşită şi de alţi lideri bavarezi ai Uniunii-Creştin-Sociale, care este sora mai mică, regională, a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), prezidată de cancelara Angela Merkel. Bavarezii fac parte din coaliţia guvernamentală conservator-liberală de la Berlin şi exercită presiuni constante asupra Angelei Merkel în vederea schimbării cursului pro-european al guvernului federal.

Friedrich este perceput ca un politician al măsurilor forte. El a devenit una din cele mai criticate personalităţi ale guvernului, după ce a cerut un soi de cenzură a internetului. Criticile s-au înteţit în ultimele zile, după ce i-a demis fără nicio explicaţie pe şefii poliţiei federale.

În interviul din „Rheinische Post“, Friedrich totuşi spune că problema aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen urmează să fie din nou dezbătută. Astfel, el dispersează aşteptările trezite de preşedintele consiliului UE, Herman Van Rompuy, care în urmă cu cîteva săptămîni a declarat la Sofia că problema aderării celor două ţări se va discuta în septembrie, cînd se va „găsi o soluţie“.

Friedrich s-a referit în continuare şi la planul comun franco-german, pe care l-a invocat şi Van Rompuy la Sofia. Potrivit acestui plan aderarea celor două ţări se va desfăşura în doi paşi, mai întîi aderarea cu spaţiul aerian şi maritim, iar apoi şi prin deschiderea frontierelor terestre. „Sunt sceptic dacă vom trece deja anul acesta la realizarea primul pas“, a declarat Friedrich ziarului „Rheinische Post“.

Ministrul de interne s-a pronunţat în continuare pentru realizarea celuilalt proiect propus, şi anume reintroducrea unor controale între statele membre ale spaţiului Schengen. El a spus că Germania a reuşit să convingă şi alte ţări de necesitatea acestor controale parţiale. În ultimă instanţă, însă, vor trebui să decidă ţările membre, iar Parlamentul European va trebui să modifice reglementările actuale.

Friedrich a criticat în finalul interviului autorităţile din Grecia care nu sunt capabile să controleze siguranţa frontierelor. Totodată a cerut guvernului turc să semneze acordul cu Uniunea Europeană privind reprimirea persoanelor intrate ilegal pe teritoriul spaţiului comunitar. Acordul se află la Ankara, a precizat Friedrich, şi aşteaptă să fie semnat.