Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbarea din fruntea Pentagonului este oficială

Plecarea lui Robert Gates de la şefia Pentagonului îl obligà pe preşedintele american Barack Obama să-şi remanieze conducerea serviciilor de informaţii şi Consiliul de război.

În locul lui Gates a fost numit azi - cu preluarea funcţiei în iulie - Leon Panetta iar în locul acestuia, la cârma CIA, soseşte generalul David Petraeus.

Trebuie precizat că recente zvonuri o dădeau pe secretara de stat americană Hillary Clinton în poziţia de favorită pentru postul de ministru al apărării. O ocazie pentru fosta primă doamnă de a deveni prima femeie în fruntea armatelor americane. Barack Obama a fost însă prudent şi a ales opţiunea Leon Panetta, până acum şef CIA, serviciile americane de informaţii externe. Presa de la Washington afirmă că democratul a fost propus la apărare chiar de Robert Gates. Acelaşi Gates, şi el fost şef CIA, i-ar fi sugerat preşedintelui Obama să-l recheme din Afganistan pe generalul David Petraeus ca să preia conducerea serviciilor de informaţii. Această mişcare strategică ar urmări în fapt realizarea unui obiectiv al lui Obama şi anume crearea unui adevărat "spirit de echipă" în sânul consiliului de război. Faptul că un militar este numit în fruntea CIA - când armata americană are propriul său serviciu de informaţii - ar putea limita conflictele de prerogative între diversele servicii secrete americane.

Reamenajarea conducerilor, remanierea în curs la Washington nu înseamnă însă că se va modifica şi strategia generală a Casei Albe. Nu-i mai puţin adevărat că misiunea lui Panetta se anunţă delicată mai ales după lunga perioadă de şefie a lui Robert Gates. Cel ce a servit doi preşedinţi din două tabere opuse - mai întâi a republicanului Bush jr. şi apoi a democratului Obama - a reuşit performanţa să economisească mai multe zeci de miliarde de dolari administraţiei americane. Planul său de "subţiere", "cura de slăbire" a armatei americane, mai bine adaptată secolului 21, prevede chiar o reducere a ierarhiei militare: numărul de generali şi amirali, e adevărat, a crescut cu zece procente în ultimul deceniu, o inflaţie ce va trebui stopatà. De asemenea, Panetta va trebui să-i răspundă prezent lui Obama care a cerut reduceri suplimentare de 400 de miliarde de dolari până în 2023 la nivelul cheltuielilor de securitate. Pe scurt, noul ministru american al apărării - la 72 de ani, cel mai în vârstă în acest post - e nevoit să găsească programe ne-esenţiale şi să le "vândă" membrilor Congresului unde domină din păcate pentru el republicanii şi printre ei "războinicii". Partizani ai reducerilor cheltuielilor sociale, aceştia din urmă refuză ideea de a tăia din bugetele militare.

Dacă Leon Panetta îşi va prelua noul post probabil în iulie, în ierarhia CIA lucrurile se vor mişca de abia începând cu septembrie. Cu alte cuvinte, David Petraeus îşi va petrece această vară, descrisă drept "decisivă", tot în Afganistan în fruntea ISAF, Forta internaţională de asistenţă şi securitate. În urma plecării sale de la Kabul, Petreaus va fi înlocuit în fruntea coaliţiei de generalul John Allen, fost număr doi al comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.