Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimbări la vârful poliţiei si serviciilor secrete franceze

prefect.jpg

Michel Gaudin, silit să părăsească

Prefectul Parisului, şeful poliţiei naţionale şi cel al serviciilor de informaţii au fost destituiţi miercuri şi înlocuiţi cu personalităţi apropiate noii puteri socialiste. Trei modificări "normale în fruntea administraţiei" spune purtătorul de cuvânt al guvernului. Cine sunt însă noii numiţi şi ce li se putea reproşa celor daţi jos din funcţie?

Prefectul Parisului, Michel Gaudin, a fost înlocuit cu Bernard Boucault, până acum director ENA - Şcoala Naţională de Administraţie. Înalt funcţionar, recrutat în anii 80 în cabinetul lui Jacques Delors, pe vremea aceea ministru al Economiei, Boucault a frecventat apoi ministerul de interne sub diverşii miniştrii socialişti aflaţi în post în ultimele trei decenii.

Gaudin, predecesorul său - foarte activ în combaterea actelor de delincvenţă comise de români la Paris, inclusiv lui i s-a furat telefonul mobil de către un compatriot de-al nostru - Gaudin deci avea un singur mare "defect": era prea apropiat de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi de fostul ministru de interne Claude Guéant.

În vârstă de 63 de ani, Gaudin mai avea un an până la pensionare, motiv care l-a făcut pe preşedintele François Hollande să ezite mult până să-l schimbe din post. În aşteptarea pensionării a fost numit consilier de stat.

Al doilea personaj dat jos din post este Frédéric Péchenard, directorul poliţiei naţionale franceze. La fel ca şi patronului serviciilor secrete, Bernard Squarcini, al treilea om destituit acum, lui Péchénard i se reproşează apropierea prea mare de Sarkozy - omul este prieten din copilărie cu fostul preşedinte - dar şi faptul că de-a lungul campaniei electorale a atact anturajul lui Fançois Hollande.

Ce spune opoziţia, cum a primit aceste schimbări?  Fostul ministru francez de interne Claude Guéant spune că se teme de declanşarea unei aşa numite "vânătoare de vrăjitoare". Încă din timpul campaniei electorale fostul preşedinte Nicolas Sarkozy îşi acuza adversarul, pe François Hollande, cà pregăteşte o "epurare" în rândurile poliţiei.

Acelaşi Guéant pe care-l citam spune însă astăzi că "înţelege" şi nu i se pare "ilegitim" ca noua putere să numească oameni care-i sunt fideli în administraţia centrală. În plus, o parte din cei schimbaţi din post - e vorba de fostul şef al poliţiei naţionale Frédéric Péchenard şi de fostul director general al servicilor de informaţii Bernard Squarcini sunt citaţi în diverse afaceri judiciare şi ar putea fi în curând chemaţi în faţa tribunalelor.

Ambii sunt bănuiţi că au "spionat" o serie de surse ale jurnaliştilor sau chiar confraţi de-ai noştri ziarişti, acte care au discreditat serviciile  respective.

Cu alte cuvinte, doar politicieni de dreapta precum Eric Raoult denunţă cu voce tare o aşa-zisă "vânătoare de vrăjitoare". Funcţionarilor li se pare normal - dacă nu chiar util pentru imaginea poliţiei - ca anumiţi înalţi responsabili să fie schimbaţi din post. E vorba de un simplu joc republican al alternanţei chiar dacă competenţa şi nu simpatia politică trebuie să fie primul criteriu de alegere.

Apropo de numirea noului prefect al Parisului, Claude Guéant a estimat că respectivul "nu are competenţe demonstrate". Fostul ministru de interne uită să precizeze că noul numit a fost şeful de cabinet al predecesorului său socialist.

Oricum, în privinţa poliţiei şi a serviciilor de securitate, modificările în înalta ierarhie se termină cu aceste numiri. "Nu e deci vorba de un mişcări considerabile, nu putem vorbi despre un val al numirilor" a estimat preşedintele Fançois Hollande în primul său interviu televizat de când a fost învestit în funcţie.