
Politică
Scoaterea unui partid extremist în afara legii
scoaterea-unui-partid-extremist-afara-legii.jpg

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Camera superioară a Parlamentului german s-a pronunţat pentru începerea procedurii de scoatere în afara legii a Partidului Naţional-Democrat din Germania. Doar reprezentantul landului federal Hessa s-a abţinut de la vot. Ministrul de Interne al landului, liberalul Jörg-Uwe Hahn, a explicat de ce priveşte el cu scepticism demersul actual, care urmează a fi judecat de către Tribunalul Constituţional din Karlsruhe. Ministrul este de părere că în cazul unui verdict de scoatere în afara legii, NPD-ul s-ar putea adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului din Strasbourg, unde partidul ar putea avea câştig de cauză.
Mai mulţi comentatori au atras atenţia şi asupra faptului că un demers similar contra NPD-ului a eşuat în urmă cu aproape zece ani, din cauza folosirii unor dovezi pentru acţiuni anti-constituţionmale ale formaţiunii, culese din materiale furnizate de către informatori ai serviciului secret, plasaţi în rândurile grupării.
La recenta conferinţă naţională a miniştrilor de Interne ai landurilor s-a prezentat un dosar cuprinzând peste o mie de pagini, cu alte dovezi care vor fi înaintate justiţiei.
Partidul urmăreşte schimbarea ordinii politice din Germania, să introducă pedeapsa cu moartea şi vrea să instaureze un stat autoritar, bazat pe “comunitatea neamului”. Concepţiile negaţioniste, revizioniste, xenofobe, homofobe, populist anti-capitaliste şi rasiste promovate de NPD contravin spiritului constituţiei democratice, sistemului parlamentar şi principiilor statului de drept.
Guvernul şi Camera inferioară a Parlamentului (Bundestag-ul) încă nu s-au pronunţat faţă de demersul Bundesrat-ului.
Istoria NPD
NPD a fost înfiinţat în anul 1964. Mulţi dintre fondatori au aparţinut partidului nazist al lui Hitler (NSDAP). Din punct de vedere programatic, gruparea a preluat o serie de idei bazate pe tradiţiile politice şi ideologice ale unor formaţiuni istorice de extremă dreapta. Printre personalităţile care au aderat în faza de început a NPD-ului, între anii 1965 şi 1967, s-a aflat şi omul de ştiinţă originar din România, Hermann Oberth (născut pe 25 iunie 1894, Sibiu-mort pe 28 decembrie 1989, la Nürnberg). Acesta a intrat în istorie ca părintele fondator al rachetei și astronauticii. Sub numele conspirativ ”Fritz Hann“ şi în calitate de ofiţer SS, Oberth a participat la Peenemünde, sub direcţia lui Wernher von Braun, la elaborarea şi construirea rachetei V2, aşa numita ”armă miraculoasă“ a lui Hitler.
Ridicarea unui bust al lui Oberth la Sibiu, în anul 2002, a fost criticată în presa din România. Colegiul German din Bucureşti a renunţat la numele de Oberth, preferându-l pe cel al lui Goethe. La Sibiu, în schimb, Facultatea de Inginerie poartă astăzi numele controversatului om de ştiinţă.
După 1990, au avut loc numeroase contacte între extremişti de dreapta români şi reprezentanţi ai NPD-ului. Astfel, unul dintre liderii NPD-ului, Jens Pühse, a participat la un miting organizat de Ziua Naţională a României de Noua Dreaptă, în ziua de 1 decembrie 2008, unde acesta a rostit o cuvântare. Pühse a sintetizat cu acest prilej întreaga paletă ideologică a NPD-ului, care alături de Noua Dreaptă este membru al “Frontului Naţional European” (din care fac parte numeroase grupări ultranaţionaliste şi neofasciste din mai multe ţări europene). Pühse şi-a expus la Bucureşti ideile revizioniste (”Când Europa s-a considerat o unitate, o familie mare, adevărată, atunci germanii au fost cei care au luat frâiele în mână în sud-estul Europei şi au intrat în rândul celor care apărau Occidentul. Asta umăr la umăr cu camarazii români, cu preoţii, ţăranii şi luptătorii României creştine“) eurosceptice, îndreptate contra valorilor Uniunii Europene (”Cine iubeşte Europa, trebuie să fie împotriva UE“) şi împotriva democraţiei de tip occidental (”Să fim conştienţi, camarazi şi camarade, această presupusă ”libertate” a democraţiei occidentale nu este decât începutul unei morţi lente a popoarelor noastre”).
În 2006, Noua Dreaptă a participat la congresul NPD din Berlin.