Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scumpiri semnificative şi în Bulgaria

Tarifele la energie au marcat la inceputul lunii iulie a.c. cele mai mari creșteri din ultimii 10 ani. Electricitatea de zi s-a scumpit cu 16%, cea de noapte - cu 11%.

Încălzirea centrală a crescut cu 13,4% la Sofia unde se afla trei sferturi din capacitatea de termoficare, şi cu până la 20% în alte orașe, gazele cu numai 5%. Importatorii au avertizat o iminentă scumpire la toamnă cu cel puțin 20%. Biletele de tren au crescut cu 9,3%.Cele pentru transportul în comun în capitală au marcat un adevărat record cu o creştere de 45 de procente.

Nemulțumirea de acesta evoluție este evident generală. Principalele confederații sindicale - cea a sindicatelor independente şi "Podkrepa" au amenințat cu acțiuni de protest la nivel național.

Opoziția de dreapta a cerut ca primul-ministru Serghei Stanishev sa explice în parlament cum va reacționa guvernul la acest adevărat Ţunami al preţurilor.

Ex-premierul Ivan Kostov a avertizat că dacă guvernanții vor rămâne pasivi, opoziția va putea introduce o noua moțiune de cenzura împotriva cabinetului. El a cerut sa fie luate in considerare propunerile privind reducerea accizelor si a TVA-ului, si cele privind acordarea de compensații lunare in valoare de 25 de euro tuturor pensionarilor din surplusul bugetar care va depăși in acest an echivalentul a 2,5 miliarde de euro.

Boiko Borisov, primar al Sofiei si lider al partidului extraparlamentar GHERB, creditat cu cele mai mari șanse de a câștiga alegerile parlamentare în 2009, a declarat ca situația se complica din cauza absenţei unei politici antiinflaționiste. După el, in loc sa fie limitate, monopolurile in domeniul energetic sunt încurajate, cea ce se afla la baza creșterilor de preturi fără precedent.

Spre deosebire de alte ţări din Uniunea Europeană, în cazul Bulgariei acţionează şi alți factori care agravează situația. Cea mai săraca ţară-membra este pe cale să devină un donator net, in loc sa profite din plin în această perioada grea, de fondurile Uniunii. Ca un răspuns la nenumăratele cazuri de corupție, conflict de interese şi deturnări grosolane de bani, Comisia Europeană a sistat finanțarea mai multor proiecte în cadrul programelor SAPARD, ISPA şi PHARE. Spre deosebire de București, Sofia a intrat deja într-un al doilea cerc al monitorizării, după ce a devenit singura ţară membră urmărita prin intermediul programului LOTHAR.

Situația se va putea agrava in perioada președinției franceze. Eurodeputatul Alen Lamasour a avertizat în timpul vizitei sale la Sofia - Bulgaria este una, Romania - cu totul altceva.

Citind surse diplomatice bulgare cotidianul "Sega" constata că românii sunt mai flexibili şi se comportă mai abil cu reprezentanții europeni. Ei nu-şi permit, de pildă, comportamentul dur al miniștrilor bulgari faţă de funcționarii Comisiei, şi răspund la timp scrisorilor acestora. Intr-un mod ironic este pe cale de a se îndeplini cererea de acum patru ani a primului ministru Serghei Stanishev - după ce va fi scoasă din tandemul cu Romania, Bulgaria să fie judecată numai după propriile performante. Din păcate însă aceste performanţe sunt acum tot mai negative.

Sofia, Petio Petkov

1/06/2008; 19h20