Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se poate dovedi că un bun a fost dobândit ilicit?

Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, spune la RFI că dacă legislaţia actuală este aplicată cu fermitate există suficiente mijloace legale la îndemână pentru a dovedi că un anume bun a fost dobândit cu bani obţinuţi ilegal. Reacţia sa vine după ce procurorul general declara că situaţia este foarte dificilă pentru procurori atunci când inculpaţii au cumpărat case sau alte bunuri pe numele altor persoane, membri ai familiei sau cunoştinţe. E vorba despre scandalul vameşilor.

Peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost arestaţi în dosarul corupţiei din vămi. Acuzaţia: luare de mită.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a explicat pentru Gândul care este procedura urmată de procurori în cazurile în care inculpaţii au dobândit averi impresionante din mită precum şi în cazurile în care aceştia îşi ascund averile sau le pun pe numele altor persoane.

Potrivit Codului de procedură, se pot lua măsuri asiguratorii pe bunurile învinuiţilor sau inculpaţilor.

Situaţia este foarte dificilă pentru procurori atunci când inculpaţii au cumpărat case sau alte bunuri pe numele altor persoane, membri ai familiei sau cunoştinţe.

Trebuie să demonstrăm că banii cu care au fost achiziţionate aceste bunuri provin din săvârşirea unor infracţiuni, mai spune Codruta Kovesi. 

"Dacă un inculpat a cumpărat mai multe proprietăţi pe numele unei bunicuţe, nu ai ce face. Bunicuţa nu e funcţionar public, nu are declaraţii de avere şi nu îi poţi cere să dovedească de unde a avut bani de vile".

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat spune la RFI că dacă legislaţia actuală este aplicată cu fermitate există suficiente mijloace legale la îndemână pentru a dovedi că un anume bun a fost dobândit cu bani obţinuţi ilegal.

 
Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, intervievat de Dragoş Ghiţulete