Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se strânge laţul în jurul lui Gaddafi

se-strange-latul.jpg

Două opţiuni vede Gaddafi: Victoria regimului sau moartea

Rebelii libieni au preluat aproape integral controlul asupra capitalei Tripoli, însă luptele continuă aici, în special în jurul hotelului Rixos, unde sunt cazaţi corespondenţii străini. Oamenii de afaceri libieni, pe de altă parte, pun o recompensă pe capul lui Gaddafi. Ei oferă 2 milioane de dinari (circa un milion de euro), pentru capturarea colonelului, viu sau mort, a anunţat Mustafa Abdel Jalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie.

Între timp, rebelii au început căutarea liderului libian: ei au strâns laţul în jurul Sirt, regiunea de origine şi bastionul regimului colonelului Muammar Gaddafi, unde au început negocieri cu triburile locale pentru a obţine predarea paşnică a oraşului. Împreună cu oraşul Sebah, Sirt este citat adeseori ca un posibil refugiu pentru Gaddafi, de negăsit în pofida ocupării de către rebeli a complexului său rezidenţial din Tripoli. Aici, rebelii libieni şi-au intensificat controalele în căutarea liderului libian şi a susţinătorilor lui.

Mustafa Abdel Jalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie, organismul politic al rebelilor, a afirmat că bătălia pentru Tripoli lansată sâmbătă a provocat deja 400 de morţi şi 2000 de răniţi. CNT anunţă că nu se ştie unde se află liderul libian, deşi puterea acestuia se clatină.

Evoluţia situaţiei, miercuri după amiază

Ora 17:10 (16:55 în Libia) Un purtător de cuvânt al NATO neagă că ar exista trupe speciale terestre ale Alianţei pe teritoriul capitalei libiene sau că ar exista planuri în acest sens.

Ora 17:07 CNN relatează că liderii rebelilor cred că luptele din jurul aeroportului se leagă de o tentativă de evadare a lui Gaddafi. Rebelii ar spune că trupele loiale colonelului lansează o diversiune pentru a-i oferi colonelului o cale de ieşire.

Ora 16:55 (15:55 în Libia) Oamenii de afaceri libieni pun o recompensă pe capul lui Gaddafi. Ei oferă 2 milioane de dinari (circa un milion de euro), pentru capturarea colonelului, viu sau mort, a anunţat Mustafa Abdel Jalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie.

16:34 (15:34 ora Libiei) Trupe speciale din Marea Britanie, Franţa, Iordania şi Qatar şi-au intensificat operaţiunile de la Tripoli şi în alte oraşe în ultimele zile, pentru a sprijini forţele rebele în înaintarea lor, a confirmat un oficial NATO pentru CNN.

16:13 (15:13 ora Libiei) Mustafa Abdul Jalil afirmă că CNT doreşte ca Gaddafi şi aliaţii săi să fie judecaţi în Libia şi nu de către Tribunalul Penal Internaţional de la Haga. El mai spune că vor avea loc alegeri legislative şi prezidenţiale peste opt luni.

16:04 (15:04 ora Libiei) Preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie, Mustafa Abdul Jalil, declară pentru cotidianul italian La Repubblica că Tripoli este sub controlul rebelilor în proporţie de 80%.

15:28 (14:28 în Libia) Poziţia lui Gaddafi este în continuare necunoscută. Între timp, o tapiserie cu chipul lui Gaddafi a fost instalată ca preş la ambasada Libiei din Londra, scrie The Telegraph.

Ora 15:04 Corespondentul internaţional CNN Matthew Chance, închis în hotelul Rixos alături de alţi 40 de jurnalişti străini, le cere colegilor de breaslă aflaţi în Tripoli să nu vină la hotel. Ei vor fi împiedicaţi să plece de forţele loiale lui Gaddafi, care înconjoară hotelul, spune Chance.

Ora 13:39 Patru luptători rebeli au fost prinşi şi executaţi lângă un spital din nord-estul aeroportului, susţine Mukhtar el-Akhbar, un comandant al rebelilor.

Ora 13:37 Marile puteri îşi manifestă mai mult sau mai puţin solid sprijinul pentru rebeli şi Consiliul de Tranziţie. Rusia se declară pregătită să stabilească relaţii diplomatice cu rebelii libieni dacă aceştia reuşesc să unească ţara, potrivit preşedintelui rus Dmitri Medvedev. "Dacă insurgenţii au suficientă forţă, spirit şi posibilităţi pentru a uni ţara pe o nouă bază democratică, atunci în mod firesc vom analiza problema de a stabili relaţii cu ei", a declarat el.

Miercuri dimineaţă

Martorii spun că două explozii puternice, produse aparent de un bombardament aerian, au fost auzite miercuri dimineaţă în capitala libiană, în timp ce un avion NATO survola oraşul. Luptele se concentrau în zona aeroportului, unde rebelii libieni cred că se ascunde o personalitate importantă a regimului. "Pe drumul către aeroport sunt amplasaţi lunetişti", a declarat pentru AFP comandantul unui grup de combatanţi rebeli.

Şi în cursul nopţii de marţi spre miercuri, la Tripoli au fost auzite aproape continuu focuri de armă şi explozii în mai multe zone, unde rebelii încearcă să elimine rezistenţa forţelor loiale lui Muammar Gaddafi.

Insurgenţii au ocupat marţi seară cartierul general din Tripoli al colonelului, dând o nouă lovitură regimului acestuia, însă nu au reuşit să îl localizeze. El se declară însă învins şi a precizat, într-un mesaj audio, că a efectuat o "retragere tactică" după ocuparea reşedinţei sale.

Gaddafi: Victoria regimului sau moartea!

Muammar Gaddafi a declarat pentru televiziunea publică libiană că Bab el-Aziziya nu mai este decât o ruină după ce a fost lovit de 64 de rachete NATO. În opinia colonelului, nu există decât două scenarii în lupta dintre regimul de la Tripoli şi rebelii susţinuti de NATO - Victoria regimului sau moartea.

De altfel, şi purtătorul de cuvânt al regimului de la Tripoli, Moussa Ibrahim, a făcut apel la voluntari şi a afirmat că în capitală au ajuns mai mult de 6500 de persoane, pentru a se alătura susţinătorilor lui Gaddafi. Într-o declaraţie pentru un post de televiziune, Ibrahim a declarat că voluntarii pot veni în Libia, unde regimul de la Tripoli le va furniza arme, muniţie şi instrucţie.

Nu doar Tripoli este scena luptelor, forţele loiale regimului libian au lansat marţi mai multe rachete Scud din zona oraşului Sirt în direcţia enclavei Misrata, controlată de rebeli. NATO a anunţat că forţele loiale liderului libian au mai lansat o rachetă Scud de la Sirt către Misrata şi luni, însă aceasta nu a provocat pagube materiale.