Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sebastian Lăzăroiu: Sunt foarte mulţi oameni compromişi la vârful PDL. Trebuie candidaţi noi şi credibili

sebastian-lazaroiu-fost-consilier-prezidential.jpg

Sebastian Lăzăroiu consideră că PDL are nevoie de oameni noi şi credibili.

PDL este un partid demobilizat şi trebuie să-şi revină, pentru că a încasat multe şocuri în ultima perioadă. Foarte mulţi oameni din leadership-ul formaţiunii sunt compromişi. Actuala conducere a PDL nu mai reuşeşte să dea un mesaj credibil. Afirmaţiile îi aparţin sociologului Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial şi au fost făcute într-un interviu la RFI.

În opinia lui Sebastian Lăzăroiu, "PDL trebuie să-şi revină în primul rând, pentru că ei nu şi-au revenit. Au primit prea multe şocuri în ultima perioadă şi în mod clar sunt demobilizaţi. Dar la alegerile locale, eu cred că dacă se uită mai puţin la televizor liderii din judeţe, de la centru şi se uită mai mult la realitatea din teritoriu, vor vedea că au structuri puternice la nivel local şi au primari credibili, care pot obţine voturi suficient de multe pentru partid. S-a creat o demobilizare, pentru că toată lumea acolo se vaită: "vai, nu mai suntem la guvernare, ce-o să ne facem!". Au o mie de primari, mulţi dintre ei şi-au făcut treaba în ăştia patru ani şi lumea nu e chiar atât de ostilă la nivel local faţă de structurile locale ale partidului. Odată cu intrarea PDL în Opoziţie, s-a mai detensionat situaţia. Într-adevăr, exista o ostilitate, o ură faţă de PDL înainte, pentru că părea aşa, că ei se cramponează de Putere, de guvernare. Ei bine, uite că nu mai sunt la Putere şi lumea nu mai e chiar atât de ostilă împotriva lor".

Democrat-liberalul Valeriu Stoica spune într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că dacă se mobilizează, PDL poate obţine un scor de 30% la locale. Sebastian Lăzăroiu crede însă că "la locale, probabil e exagerat 30%. Eu cred că 23%-25% e un scor bun pentru PDL. Un partid care reuşeşte la locale să scoată 23%-25% e un partid puternic".

Sociologul Sebastian Lăzăroiu declară că PDL are nevoie de "feţe noi şi credibile". "Până la generale mai sunt câteva luni şi aici într-adevăr e nevoie mai mult decât infrastructura pe care o are partidul. E nevoie de mesaj, e nevoie de idei şi mai ales, e nevoie de feţe noi. Asta este modificarea pe care ei vor trebui s-o facă, dacă vor să aibă o şansă la parlamentare. Candidaţi noi şi credibili, inclusiv în leadership-ul partidului. Sunt oameni compromişi ca imagine, foarte mulţi în leadership-ul partidului şi probabil că după locale vor trebui să gândească şi ei ce vor pentru partidul ăsta, vor să rămână cu un partid de 20% în Opoziţie sau vor să creeze o mişcare mai largă, care să aibă susţinerea unui electorat consistent de centru-dreapta şi care să le aducă un scor de 30% la alegerile parlamentare. Un asemenea scor îi va ţine în cărţi pentru o guvernare după noiembrie. Actualul leadership nu mai reuşeşte să dea un mesaj credibil pentru toţi cei care în România ar putea să voteze centru-dreapta", conchide fostul consilier prezidenţial.