Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Securitatea energetică trebuie să devină prioritară

În contextul tragediei din Japonia autorităţile de la Bucureşti vor să întărească securitatea energetica şi nucleară. Aceasta ar trebuie devină o prioritate a Serviciului Român de Informaţii a declarat preşedintele Traian Băsescu la Bilanţul SRI pentru 2010. Totodată, potrivit şefului Serviciului Român de Informaţii, George Maior riscurile internaţionale privind insecuritatea energetică ar putea creşte în această perioadă.

Asigurarea unei securităţi energetice în plan naţional este una dintre provocările SRI pentru 2011. Securitatea energetică prezintă două aspecte. Primul siguranţa alimentării în condiţiile în care resursele devin din ce în ce mai scumpe în contextul crizei. Conflictele din Libia au ridicat preţul tiţeiului cu 2,3 procente.

De altfel, în timpul războiului dintre cele două tabere din Libia, Gaddafi şi rebelii, preţul petrolului a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, într-o singură lună. Şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior spune că riscurile internaţionale privind insecuritatea energetică ar putea creşte şi mai mult în această perioadă.
"În 2011, România se va confrunta atât cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate de corupţie, economie subterană, contrabandă şi crimă organizată, cât şi cu menţinerea sau chiar creşterea unor riscuri internaţionale - de la spionaj la insecuritate energetică" spune şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior.

Pe de altă parte, E.ON România susţine că mărirea preţului petrolului în urma situaţiei din plan extern va avea ca efect scumpirea gazelor din import în următoarele 6-9 luni. Preţul petrolului a urcat cu peste 20% de la începutul acestui an şi a trecut de 115 dolari/baril, iar problemele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ar putea menţine acestă tendinţă în viitorul apropiat.

România îşi asigură din producţia proprie circa 80% din consumul intern, restul fiind importat de la grupul rus Gazprom, prin intermediari. Al doilea aspect al securităţii energetice îl reprezintă securizarea centralelor nucleare. Şeful statului, Traian Băsescu spune că securitatea energetică şi nucleară trebuie să fie una din priorităţile SRI.

"O prioritate rămâne în continuare pentru Serviciul Român de Informaţii siguranţa energetică şi eventuale vulnerabilităţi din punct de vedere al asigurrii necesarului de energie pentru economia naţională şi pentru populaţie.

De asemenea, rămâne o prioritatea sesizarea disfuncţionalităţilor în funcţionarea aparatului de stat la nivel central şi la nivel local. În sfârşit, aş menţiona ultimele două priorităţi: securitatea alimentară, securitatea nucleară trebuie să intre în atenţia Serviciului Român de Informaţii, pentru a preveni orice risc din acest punct de vedere." spune preşedintele României, Traian Băsescu.

Discuţiile despre securitatea nucleară a României vin în contextul în care presa a dezvăluit o serie de neregului privind achiziţionarea unor componente pentru centrala de la Cernavodă. Oficialii de la centrala nuclearelectrică au dat asigurări însă că piesele corespund standardelor de securitate. Centrala de la Cernavodă funcţionează în condiţii de securitate pentru mediu şi populaţie, au declarat reprezentanţii centralei, dezminţind informaţiile vehiculate în presă.

Între timp România trebuie să găsească forme alternative de producerea energiei. O variantă ar fi ebergia verde însă nici la acest capitol nu suntem pregătiţi.  Consiliul Investitorilor Străini avertizează că nu avem o legislaţie clară  în domeniul energiei regenerabile, precizând că România ar putea pierde investi?ii de cinci miliarde de euro din această cauză.