Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şedinţă comună de guvern România-R. Moldova, la Iaşi

Premierul român Mihai Răzvan Ungureanu şi omologul său moldovean Vlad Filat au fost primiţi cu onoruri militare, sâmbătă, la Iaşi, membrii Cabinetelor de la Bucureşti şi Chişinău aflându-se aici pentru o şedinţă comună de guvern. S-au discutat probleme privind sectorul energetic, transporturile, securitatea socială şi educaţia, iar la finalul reuniunii au fost semnate mai multe documente bilaterale de către membrii celor două Guverne. Şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean a fost organizată la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi a durat aproximativ trei ore. Aceasta a fost prima reuniune comună a celor două guverne.

La Iaşi, a fost semnat "Planul de acţiune pentru implementarea prevederilor Declaraţiei comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova", declaraţie semnată la Bucureşti de către Traian Băsescu şi preşedintele interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu.

De asemenea, a fost semnat şi un acord privind "cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor", precum şi un acord privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, au fost parafate mai multe protocoale între reprezentanţii unor ministere din cele două ţări.

Acord energetic România-R. Moldova

Vlad Filat, Premier R Moldova

AscultăDownload

Premierul moldovean, Vlad Filat, a ţinut să sublinieze importanţa acordului energetic semnat la Iaşi.

"România şi Republica Moldova îşi vor interconecta reţelele de gaze naturale până la finalul anului", a precizat oficialul de la Chişinău.

 

În vara anului trecut, oficialii declarau că realizarea gazoductului Ungheni-Iaşi, investiţie de 19 milioane de euro, este susţinută atât de Uniunea Europeană, cât şi de Federaţia Rusă.

Aceştia arătau că Uniunea Europeană a fost de acord să acorde un grant de 7 milioane de euro pentru realizarea conductei de gaze, iar autorităţile moldovene discută deja cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea diferenţei.

Consumul anual de gaze al Republicii Moldova se ridică la 3 miliarde metri cubi, în timp ce al României este de circa 14 miliarde metri cubi. Prin această conductă România va putea să importe şi să exporte gaze naturale.