Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şedinţa Parlamentului R.Moldova întreruptă până joi

Deputaţii moldoveni, convocaţi la prima şedinţă a Parlamentului, nu au decis prea multe. Majoritatea parlamentară nu a fost constituită şi nu a fost ales nici preşedintele Parlamentului. Deputaţii au cerut o pauză până joi pentru a putea găsi o soluţie care să ducă la formarea unei majorităţi.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

După ce au fost constituite cele patru grupuri parlamentare, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a solicitat o pauză până joi, la  orele 16.00. Liderul comunist, Vladimir Voronin, care a condus prima şedinţă a Parlamentului a dat curs cererii. "Colegii abia acum se simt deputaţi şi sigur că este nevoie de o pauză pentru a ne consulta, a găsi o soluţie pentru formarea majorităţii parlamentare", a declarat Diacov.

Funcţia de şef interimar al R.Moldova şi preşedinte al Parlamentului va fi exercitată,cel puţin până joi, de premierul în exerciţiu, Vlad Filat, asta după ce fotoliile au rămas vacante, fiind deţinute anterior de liberalul Mihai Ghimpu.Prim-ministrul a promis că nu va semnna nici un ordin şi nici nu va înmâna distincţii.

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, şi-a exprimat speranţa ca până la sfârşitul acestui an va fi ales purtătorul de cuvânt al Parlamentului.

Înainte de prima şedinţă a Parlamentului au avut loc din nou negocieri privind constituirea viitoarei coaliţii de guvernare, atât pe segmentul de dreapta, cât şi pe cel de stânga. Discuţiile dintre Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor au fost mult mai avansate decât cele dintre partidele liberal-democrate. După trilaterala PL, PLDM şi PD lideriii celor trei formaţiuni nu au făcut declaraţii pentru presa.

Acum două zile, Mihai Ghimpu a înaintat colegilor câteva condiţii şi anume ca una dintre instituţiile de drept să revină PL-ului, ceea ce nu convine celorlalţi parteneri din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană.

În noul Parlament au intrat patru partide politice.Cele mai multe mandate, 42 la număr, le deţine Partidul Comuniştilor, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat cu 32. Partidul Democrat are 15 fotolii de deputat iar Partidul Liberal- 12. Nici una dintre cele patru formaţiuni nu are însă suficiente mandate pentru a alege şeful statului, pentru care sunt necesare 61 de voturi.

 
Valeria Viţu, Chişinău