Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Semnal puternic din partea Germaniei pentru pieţe

semnal-puternic-partea-germaniei-piete.jpg

Semnal puternic din partea Germaniei pentru pieţe.Reuters/Thomas Peter

În Germania, Bundestag-ul a aprobat reforma legată de Fondul european de stabilitate financiară, un mecanism care va permite printre altele şi o mai eficientă ajutorare a Greciei. Votul masiv al deputaţilor germani în vederea acestei reforme este salutat cu entuziasm la Paris, de Comisia Europeană precum şi în diverse alte instituţii, ceea ce pune în lumină rolul important pe care îl are de jucat Germania în gestiunea actualei crize.

Este şi ceea ce se subliniază într-un comunicat al Ministerului de externe francez. Franţa salută călduros "deplina implicare a Germaniei în dispozitivele europene" activate în vederea ieşirii din criză.

 "Parlamentarii germani demonstrează că au simţul responsabilităţii", se mai arată în comunicatul francez, şi pe bună dreptate întrucît dintre cei 620 de deputati ai Bundestag-ului au votat în favoarea acestei reforme 523.

Concret, acest dispozitiv, căruia i se spune ba "de sprijinire a zonei euro", ba de "salvare a zonei euro", ba de "stabilitate financiară", acest dispozitiv deci va dispune de prerogative "preventive" permiţîndu-i să cumpere obligaţiuni ale statelor membre, să deschidă credite şi să acorde împrumuturi guvernelor din zona euro pentru a-şi recapitaliza băncile.

Dincolo de aceste aspecte tehnice, care sunt mai complicate, votul german este important si pentru că Germania este prima economie a Europei precum si statul care contribuie cu cea mai mare sumă la acest fond.

Pentru cancelara Angela Merkel acest vot este o victorie politică întrucît a reusit să mobilizeze în jurul ei un număr extrem de mare de deputati. Iar semnalul pe care îl dă Germania, dar si cel dat de europeni în general în directia pietelor financiare este unul cît se poate de clar.

Este ca si cum acestora li s-ar spune: încetati să mai mizati pe falimentul Greciei si eventual pe dezmembrarea zonei euro si a căderii monedei unice euro pentru că veţi pierde.

Sase tări mai urmează să procedeze la acest tip de ratificare. Sigur, Europa nu actionează încă destul de repede pentru a-si asana finantele, fapt pentru care a fost criticată în străinătate, la Washington sau la Beijing.

Dată fiind însă complexitatea institutiilor sale si a modului său de functionare, este greu de trecut la o viteză superioară într-un timp scurt. Mai ales cînd unele tări, cum ar fi mica Slovacie, frînează decizii importante din motive greu de acceptat în contextul interesului general.

Mai rămîne întrebarea: este suficient acest Fond european de stabilitate financiară pentru a opri extinderea crizei în zona euro, altfel spus o reacţie în lanţ în materie de falimente bugetare?

Referindu-se la acest aspect un economist care se exprimă în ziarul LES ECHOS spune că efectul acestui dispozitiv rămîne deocamdată incert. Pentru a fi eficient sută la sută, mai explică specialistul nostru, acest fond ar trebui să fie... nelimitat.

Pentru că în acest moment el ar fi suficient de credibil pentru o interventie pe piata greacă, dar dacă în acelasi timp ar trebui să mai salveze si Italia si Spania si Portugalia, panica s-ar reinstala în lumea speculatiei financiare si a burselor.

Mai rămîne întrebarea: cum şi în ce fel ar putea rezolva Uniunea Europeană acest miracol, şi anume de a-şi permite crearea unui fond de stabilitate... nelimitat?