
Politică
Semne de întrebare legate de arestarea lui Gbagbo
coasta-fildes.jpg

O versiune dezminţită categoric marţi de noul om forte al ţării africane dar şi de resposanbilii politici de la Paris. Rămân totuşi zone de umbră în privinţa arestării lui Gbagbo şi presa de azi ca şi analiştii nu ezită să ridice o serie de semne de înrebare.
Intervenţie militară franceză directă sau deznodământ doar între rivalii din Coasta de Fildeş cum afirmă Parisul? Răspunsul la această dilemă este esenţial, mai ales pentru Alassane Ouattara a cărui legitimitate riscă să aibă de suferit dacă se dovedeşte că respectivul a fost adus la putere de fostul colonizator. Odată ce cuplul Laurent şi Simone Gbagbo a fost arestat, Parisul s-a grăbit să dezmintă informaţiile propagate de anturajul ex-preşedintelui şi anume că forţele speciale franceze staţionate la Abidjan ar fi arestat perechea prezidenţială. "Parisul nu a făcut decât să sprijinie operaţiunea" rivalilor lui Gbabgo, precizare ce urmăreşte să arate că Franţa n-a făcut decât să respecte mandatul ONU. Să-l ascultăm pe François Baroin, purtător de cuvât al guvernului de la Paris:
"Franţa nu va accepta nicio lecţie de morală de la cineva şi nicio lecţie de politică în privinţa unui dispozitiv care face ca întreaga comunitate internaţională - şi deci o anumită viziune despre libertate şi democraţie - a fost recunoscută ieri prin arestarea definitivă a lui Gbagbo’ spune purtătorul de cuvât al executivului francez
E adevărat că numai în acest cadru strict al Naţiunilor Unite, forţele franceze din Coasta de Fildeş - 1700 de militari - au putut fi desfăşurate "pentru a-i proteja pe civili". Întrebarea care se pune azi este dacă misiunea de ieri a forţelor franceze a fost conformă sau nu cu caietul de sarcini. Au intervenit sau nu forţele speciale, trupe de elită despre care, prin definiţie se vorbeşte foarte puţin, de unde şi lipsa de valoare a dezminţirii oficiale în ceea ce le priveşte?
Presa franceză de azi n-are toate răspunsurile necesare la îndemână dar printre comentatori domneşte un sentiment unanim şi anume că această cădere a lui Gbagbo îl va slăbi în fapt pe Ouattara. Ambiguităţile persistă privind revenirea la practici intervenţioniste din alte timpuri.
"La începutul mandatului său, Nicolas Sarkozy promitea că va pune capăt compromisurilor, traficurilor de influenţă şi intervenţiilor franceze în fostele colonii din Africa. Chiar şi încadrată de rezoluţia ONU şi sprijinită de ţările din regiune, operaţiunea Franţei de la Abidjan se aseamănă tare mult cu cele din trecut şi mai ales, riscă să fie percepută ca atare de tinerii africani intraţi în istorie", scrie editorialistul de la Libération, ziar de centru-stânga.
Rolul decisiv al Franţei în această criză riscă să provoace o nouă polemică atât în Franţa cât şi în ţara africană. Un cadou "otrăvit" aşadar pentru Alassane Ouattara acuzat de adversarii săi că ar fi în slujba occidentalilor şi în particular a francezilor. E clar că pentru noul om forte de la Abidjan sprijinul militar francez de care a beneficiat constituie o moştenire politică destul de greoaie. În opinia editorialistului de la Figaro - ziar conservator - "intervenţia Franţei nu s-a făcut însă decât pentru a promova legalitatea internaţională. Numai propaganda lui Gbagbo poate pretinde că am asistat la un complot neocolonial".
Semn că cele mai înalte sfere politice de la Paris nu erau totuşi foarte străine de evenimentele din Coasta de Fildeş: primul oficial francez care a reacţionat după arestarea lui Laurent Gbagbo a fost ministrul francez de interne. Puţin ciudat - e vorba doar de o acţiune exterioară şi în plus militară. Da, dar totuşi treburile sunt explicabile dacă nu uităm că actualul ministru francez de interne era până nu demult artizanul politicii africane a preşedintelui Nicolas Sarkozy. Vom vedea în lunile ce vin care va fi preţul diplomatic şi politic al acestei acţiuni. Mulţi africani consideră însă deja de pe acum că liderul de la Paris a instalat la Abidjan un amic al său dar şi al americanilor şi al Fondului Monetar Internaţional, instuţie al cărei număr doi a fost în trecut un anume.. Alassane Ouattara.