Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Separarea României de Bulgaria este imposibilă

wauquiez-laurent-ministrul-francez-afaceri-europene.jpg

Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez

România nu poate fi separată de Bulgaria în procesul de aderare la Spaţiul Schengen. Iată ce a declarat luni la Bruxelles ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez.

Încrederea statelor membre Schengen în cele două aspirante nu este încă deplină, ceea ce face ca aderarea să nu se poată produce într-un viitor apropiat, a mai spus oficialul francez.

"Cunoaşteţi poziţia Franţei, a Germaniei şi a Finlandei, la care cred că în curând vor adera şi alte state, anume : bineînţeles că există aspiraţia de a se integra în Spaţiul Schengen, dar există şi dorinţa noastră de a menţine stabilitatea construcţiei. Nu putem să ne mulţumim, întrucât casa e solidă şi lacătul merge. Ce ne trebuie de manieră generală este să ne regăsim într-un climat de încredere", afirmă demnitarul francez.

"Vreau să subliniez, pentru a nu exista ambiguitate, că suntem perfect conştienţi de amploarea eforturilor făcute de guvernele român şi bulgar. Cele două fac eforturi de lăudat împotriva corupţiei şi pentru a ameliora lucrurile, pentru a-şi întări frontierele şi a face investiţii de fond, suntem perfect conştienţi. Trebuie să ajungem însă până la capătul eforturilor, pentru ca extinderea Schengen să fie posibilă", continuă Laurent Wauquiez.

"Propunerea noastră este de a avea o foaie de parcurs, care să ne permită să identificăm împreună punctele dificile şi în acest fel să fim constructivi. Scopul nu este în nici un caz să ne oprim la declaraţii de-o parte fără nici un interes, ci să lucrăm împreună, tehnic şi constructiv. Aceasta ne-ar permite să subliniem progresele care au fost făcute în mod incontestabil şi de România şi de Bulgaria şi în acelaşi timp, toată lumea să vadă la ce nivel de încredere şi de credibilitate dorim să ajungem", conchide ministrul francez.