Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Serbia a ales Europa

200805-4612.jpg

Serbia a ales Europa

Forţele proeuropene sârbe au obţinut o victorie netă la alegerile legislative de duminica, 11 mai. Preşedintele Boris Tadici a salutat opţiunea Serbiei pentru o "cale clară către Europa". Potrivit estimărilor Centrului pentru alegeri libere şi Democraţie Proeuropenii, regrupaţi în jurul Partidului Democrat al preşedintelui Boris Tadici, au fost creditaţi cu circa 39 la sută din voturi, faţă de 28 la sută cât ar avea Partidul Radical Sârb al lui Tomislav Nikolici.

Forţele proeuropene sârbe au obţinut o victorie netă la alegerile legislative de duminica, 11 mai. Preşedintele Boris Tadici a salutat opţiunea Serbiei pentru o "cale clară către Europa".

Potrivit estimărilor Centrului pentru alegeri libere şi Democraţie Proeuropenii, regrupaţi în jurul Partidului Democrat al preşedintelui Boris Tadici, au fost creditaţi cu circa 39 la sută din voturi, faţă de 28 la sută cât ar avea Partidul Radical Sârb al lui Tomislav Nikolici.

Preşedinţia slovenă a Uniunii Europene a salutat imediat "o victorie clară" a forţelor proeuropene, exprimându-şi într-un comunicat speranţa că "un nou Guvern va fi format rapid, cu un program hotărât european".

Indiferent de rezultatele definitive, cel de al optulea scrutin pluripartit in Serbia va schimba vizibil viata politica a tarii. Cetatenii au avut unica ocazie ca prin votul acordat sa decida daca doresc sa mearga spre Europa sau spre o noua izolare. Aceste cuvinte ale liderului voivodinean Nenad Cianak, spun totul despre insemnatatea evenimentului consumat, care a trecut cu mici incidente.

La locurile de votare in Kosovo nu au fost înregistrate tulburari publice. Conform primelor reactii ale observatorilor straini, incidentele înregistrate nu sunt de natura sa influienteze rezultatele. Reprezentantul Consiliului Europei Jean Charles Gardetto a fost mirat de faptul ca parintii veneau sa voteze impreuna cu copiii mici de mana.

Trebuie spus ca la mai multe locuri de votare s-au înregistrat incaierari intre reprezentantii locali ai diferitor partide. La Novi Sad un cetatean, a rupt drapelul Voivodinei, pe motivul ca nu este un însemn constitutional. Statutul Voivodinei, insa prevede, intre altele si dreptul acestei provincii la proriul steag ca simbol al specificului multinational.

Caracteristica principala a alegrilor consumate a fost participarea in numar mult mai mare decat in trecut a minoritatilor nationale, de data aceasta pe liste aparte. Minoritatile nu sunt nevoite sa atinga pragul electoral de cinci procente. Pentru a candida, a fost de ajuns sa prezinte 10.000 de semnaturi valide.

Pentru Parlamentul Serbiei, din totalul de 22 de liste, zece au fost liste minoritare intre care si candidatii Valahilor. Romanii din Voivodina au participat cu liste nationale la alegerile comunale. Lucru acesta este interpretat de comentatori, ca dovada ca minoritatile in Serbia încep tot mai mult sa actioneze organizat si pe plan politic.

Serbia, Petar Tomici

12/05/2008; 10h00