Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serbia cere scuze pentru masacrul de la Srebreniţa

Parlamentul sârb a votat o rezoluţie prin care condamnă masacrul de la Srebreniţa. Se pune astfel capăt perioadei în care sârbii au refuzat să recunoască la nivel oficial amploarea dramei, care nu a fost calificată însă drept genocid de către parlamentari. Declaraţia susţinută de deputaţii majoritari din cadrul coaliţiei aflate la putere prezintă scuze familiilor victimelor celor opt mii de bărbaţi şi adolescenţi musulmani ucişi de forţele sârbilor bosniaci, la Srebreniţa, în 1995.

Parlamentul sârb a votat o rezoluţie prin care condamnă masacrul de la Srebreniţa. Se pune astfel capăt perioadei în care sârbii au refuzat să recunoască la nivel oficial amploarea dramei, care nu a fost calificată însă drept genocid de către parlamentari.

Declaraţia susţinută de deputaţii majoritari din cadrul coaliţiei aflate la putere prezintă scuze familiilor victimelor celor opt mii de bărbaţi şi adolescenţi musulmani ucişi de forţele sârbilor bosniaci, la Srebreniţa, în 1995.

Parlamentarii şi-au prezentat oficial "scuzele şi condoleanţele familiilor victimelor, deoarece nu s-a făcut tot posibilul pentru împiedicarea tragediei", potrivit textului.

Serbia a făcut apel la continuarea cooperării cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi a subliniat importanţa pe care o are "pentru depistarea şi arestarea lui Ratko Mladici, pentru a fi deferit TPI".

Generalul Ratko Mladici, care a condus forţele sârbilor bosniaci la Srebreniţa a fost acuzat de TPI de genocid, din cauza rolului pe care l-a avut în masacru. În prezent, el este în continuare căutat.

La jumătatea lunii iulie 1995, după ce au separat bărbaţii şi femeile, forţele sârbilor bosniaci au ucis la Srebreniţa circa opt mii de bărbaţi şi băieţi musulmani bosniaci la sfârşitul războiului din Bosnia. Această dramă a fost singurul episod al războiului din Bosnia care a fost calificat drept genocid de către TPI şi Curtea Internaţională de Justiţie.

Serbia a minimizat amploarea acestei tragedii şi numeroşi sârbi îl consideră pe Ratko Mladici un erou care a luptat pentru cauza sârbă.

 
Andreea Pietroşel, despre rezoluţia Parlamentului sârb privind Srebreniţa.