Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In Serbia, democratii au castigat doar prima batalie, urmeaza alegerile locale

Victoria democratului Boris Tadicila alegerile prezidentiale de duminica este abia prima batalie castigata in drumul Serbiei spre integrarea Europeana. Lucrul acesta la inteles si Tadici, care, imediat dupa anuntarea rezultatelor, a cerut alegatorilor sa nu sarbatoaresca prea mult fiiindca incepe batalia mult mai dificila pentru alegerile locale si provinciale, anuntate pentru luna mai.

Desi rezultatele nu sunt definitive, radicalul Tomislav Nikolicia recunoscut infrangerea si imediat a anuntat campania pentru mai. Nikolici a obtinut peste doua milioane o suta de mii de voturi, ceea ce reperezinta cel mai bun scor al Partidul radical sarb obtinut vreodata. Multumind alegatorilor sai Nikolici a tinut sa sublinieze ca si in continuare va ramane fidel ideilor din programul prezentat la prezidentiale. Aceste idei se refera, pe extern la: lupta impotriva independentei provinciei Kosovo, inclusiv rezistenta armata si o Serbie mai aproapiata de Rusia decat de Uniunea Europeana. Pe plan intern Nikolici se declara pentru lichidarea coruptiei si a monopolului noilor imbogatiti respectiv pentru mai multa dreptate jertvele tranzitiei si razboaielor din spatiul Iugoslaviei titoiste.

Programul democratilor insista asupra integrarii cat mai rapida a Serbiei in Europa si obtinerea de vize pentru libera cirulatie a cetatenilor. Si Tadici ca si Nikolici nu accepta independenta provinciei Kosovo iar in politica interna acuza coruptia, criminalul si ineficacitatea justitiei.

Analiza scrutinului abia va fi tema dezbaterilor,dar marea majoritatea comentatorilor la Belgrad considera ca Nikolici este in avantaj. El nu va avea probleme sa iese la alegeri locale cu acelasi program electoral.

Tadici, in schim, pana la alegerile locale, trebuie sa rezolve problema cu premierul Kotunita, care a refuzat sa-l sprijine la prezidentiale, pe motivul ca nu poate vota apropierea Serbiei de o Europa care pregateste independenta supravegheata a provinciei Kosovo.

Democratii lui Tadici sunt la putere datorita coabitarii su populisti lui Kostunica si ai ministrului Velia Ilici. Vicepremierul Bojidar Gelicisi ministrul economiei Mladen Dinchiciau anuntat discutii serioase, pe aceasta teme in Guvern. Andria Mladenovici, purtatorul de cuvant al Partidului democrat sarb, al lui Kostunita a felicitat victoria lui Tadici cu speranta ca democratii nu vor sparge actuala coalitia.

Profesorul de psihologie sociala Jarco Koraci, lider al democratilor liberali, il sfatuie pe Tadici sa profite de ocazie si sa doboara guvernul lui Kostunita chiar cu riscul unor noi alegeri parlamentare. Si alti experti aproipat democratilor considera ca Tadici trebuie sa se elibereze de piedicile lui Kostunita. Daca nu o va face, se poate intampla ca la alegerile locale Kostunita sa-i acuze pe democrati pentru toate slabiciunile guvernului pe care el il conduce.

Intre timp, spune Koraci, Kosovo poate proclama independenta, lucru care va radicaliza in continuare scena politica a Serbiei. Atunci, conchide profesorul Koraci, democratilor le va fi mult mai greu sa convinga electoratul de ce trebuie mers cu Europa care participa la spargerea tarii, si nu cu Rusia care ofera energia indispensabila in conditii favorabile.

Petar Tomici, Novisad,

17h0004/02/08