Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Serghei Lavrov - „Chişinăul şi Tiraspolul sunt gata să se întoarcă la "Planul Kozak" din 2003"

Chiar daca Rusia a recunoscut independenta Osetiei si Abhaziei, abordarea Moscovei in privința conflictului transnistrean pare sa fie cu totul alta: "Nici un conflict nu este atât de aproape de rezolvare cum este cel din Transnistria", spune şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, potrivit căruia soluţia cea mai la îndemână ar fi acceptarea planului Kozak, plan ce presupune federalizarea Republicii Moldova.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov spune că partile implicate in conflictul transnistrean sunt gata să revină la "Planul Kozak" din 2003, plan respins atunci de Chişinău. Reglementarea conflictului prin federalizarea Republicii Moldova- asta prevede documentul. Transnistria şi Gagauzia obţin dreptul la referendum-uri pentru a stabili dacă doresc sau nu să aparţină Republicii Moldova, dar si drept de veto asupra chestiunilor de politica internă sau externă care " contravin intereselor acestora ".

Iată cum a comentat la RFI declaraţiile şefului diplomaţiei ruse, analistul politic Andrei Popov: (sunet)

Experţii pe politică externă de la Chişinău recomandă autorităţilor să analizeze cu prudenţă propunerile Moscovei care ar viza reglementarea transnistreană în afara legii privind principiile de bază ale statutului regiunii

nistrene.

Chişinău, Ilona Spătaru

27/08/2008; 12h56