Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Serialul DSK şi temele obsedante ale lumii contemporane

Într-o societate a spectacolului puţine scandaluri au absolut toate ingredientele necesare unui bun scenariu. Serialul DSK conţine efectiv toate temele obsedante ale lumii contemporane: puterea, sexul, fantasmele, perversiunea, banii, trădarea, înfruntarea dintre cel slab şi cel puternic, prăbuşirea idolului de pe soclu, bănuiala unui complot, plus elementul rasial pentru că femeia care a depus plîngerea este originară din Guineea şi de religie musulmană.

Scandalul DSK a devenit un foileton planetar cu revelaţii zilnice mai ales în ceea ce-l priveşte pe inculpat, fostul director al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Nu ştim încă dacă DSK, cum i se mai spune personajului principal al acestei poveşti, este sau nu un obsedat sexual, asa cum îl acuză o parte a presei de dreapta din Franţa şi mai ales cea anglo-saxonă. Dar faptul că toată presa este obsedată de acest scandal a devenit o certitudine. Şi de fapt nu numai presa ci întreaga lume, pentru că într-o societate a spectacolului puţine scandaluri au absolut toate ingredientele necesare unui bun scenariu. Ori, serialul DSK conţine efectiv toate temele obsedante ale lumii contemporane: puterea, sexul, fantasmele, perversiunea, banii, trădarea, înfruntarea dintre cel slab şi cel puternic, prăbuşirea idolului de pe soclu, bănuiala unui complot, plus elementul rasial pentru că femeia care a depus plîngerea este originară din Guineea şi de religie musulmană.

Polemica franco-americană

În plus, pe fondul acestui scandal s-a născut o polemică franco-americană întreţinută de presă. "Sunt fericită, spunea lidera socialistilor Martine Aubry, "că trăiesc într-o ţară, Franta, în care justiţia nu se dă în spectacol şi nimeni nu poate vedea un inculpat, care beneficiază de prezumtia de nevinovătie, cu cătuse la mîini".

"Sunt fericit, îi răspundea un comentator în presa americană, că trăiesc într-o ţară, Statele Unite, în care o cameristă este ascultată de justiţie şi provoacă demisia unui om atît de puternic precum directorul Fondului Monetar Internaţional".

O altă polemică a izbucnit însă în Franţa, unde presa de dreapta, după cîteva zile de relativă reţinere, a început să critice vehement tabăra socialistă. "Ruşine" este titlul care se regăsea sîmbătă atît pe prima pagină a cotidianului LE FIGARO cît şi pe prima pagină a revistei LE FEGARO MAGAZINE. Mai precis, editorialiştii de dreapta consideră că DSK, omul considerat pînă nu demult drept liderul socialist cel mai popular, a făcut Franţa de ruşine.

Pe de altă parte, dreapta recurge acum la artileria grea, în materie de critică, şi-i spune stîngii: în nici un caz moralitatea nu face parte exclusiv din patrimoniul vostru politico-genetic, aşa cum aţi pretins timp de decenii întregi, ia uitaţi-vă pe cine voiaţi să-l ajutaţi să devină preşedinte al Frantei.

Pe cît de acerbă riscă să devină bătălia juridică la New York în cadrul procesului DSK, pe atît de acerbă se anunţă si înfruntarea dintre dreapta si stînga în Franta în contextul prezidentialelor de anul viitor. In orice caz, desi au existat apeluri pentru ca scandalul DSK să nu fie instrumentalizat din punct de vedere politic, dreapta franceză nu vede absolut nici un motiv pentru care ar trebui să menajeze partidul în sînul căruia a evoluat şi s-a format Dominique Strauss-Kahn.