Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sever Voinescu: ARD a fost un proiect pripit, dar nu trebuie abandonat. PDL trebuie restructurat!

PDL trebuie "să se regândească, să se restructureze", după eşecul de la alegerile parlamentare, spune într-un interviu la RFI vicepreşedintele Sever Voinescu. El aminteşte că după alegerile locale, preşedintele formaţiunii a plecat, în condiţiile în care PDL a obţinut 22%, în timp ce acum, partidul a făcut 16%-17% şi n-a câştigat nici un colegiu pe teritoriul României. Voinescu face apel la "sobrietate" şi cere ca ARD să nu fie abandonată.

În opinia lui Sever Voinescu, reacţiile critice ale unor democrat-liberali după eşecul de la alegeri "psihologic vorbind, sunt fireşti, pentru că vin dintr-o mare dezamăgire, vin dintr-o mare frustrare. Noi toţi am sperat mult mai mult la aceste alegeri şi din păcate a ieşit atât de puţin. Pe de altă parte, e bine că oamenii îşi spun părerea. N-aş fi vrut să fiu într-un partid în care fie toată lumea solidar ignoră ce s-a întâmplat şi spune că e bine, după cum n-aş fi vrut nici într-un partid în care toată lumea lasă capul în jos şi suspină".

Deputatul PDL cere timp pentru ca ARD-ul să-şi dovedească eficienţa: "Înţeleg de ce cred unii colegi că această construcţie a fost politică, această construcţie electorală a fost nefericită, pentru că au aşteptat foarte mult de la ea şi nu a livrat. Pe de altă parte, eu cred că trebuie timp pentru a vedea rezultatele unui proiect politic".

 

"ARD nu poate fi complet abandonată"

 

Sever Voinescu e de părere că ARD nu trebuie abandonată. "Eu cred că Alianţa România Dreaptă trebuie să rămână un proiect politic într-o formă sau alta, dar nu poate fi complet abandonată. Cred că sunt totuşi câteva lucruri promiţătoare în interiorul aceste construcţii. Trebuie doar să persistăm în ea şi s-o prezentăm mai bine electoratului", apreciază liderul democrat-liberal.

Sever Voinescu nu crede că Partidul Democrat Liberal singur ar fi făcut în aceste alegeri "un scor substanţial mai mare" decât a făcut Alianţa România Dreaptă. "Eu niciodată n-am crezut că siglele sunt determinante", precizează el.

În opinia sa, "ARD ar fi putut fi un brand de succes, dacă era făcut mai din timp, dacă era mai bine articulat. Dar asta nu înseamnă acum că ideea în sine a unităţii dreptei, a unei structuri federative de tip popular a fost o idee proastă. Eu cred că e o idee bună".

Sever Voinescu se declară "de acord că ARD a fost un proiect pripit, făcut prea repede. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-l abandonezi pentru ziua de mâine. Asta explică de ce a performat slab în aceste alegeri. Dar asta nu înseamnă că va performa slab în următoarele alegeri, dacă ştim să-i dăm conţinut şi să-l articulăm".

 

Un Congres extraordinar nu este exclus

 

Întrebat dacă s-ar impune un Congres extraordinar la PDL, Sever Voinescu a răspuns: "Asta vom decide. Bun, congresele pe de o parte calmează, dar pe de altă parte au totuşi şi alt rost, acela de a reproiecta acţiunea unui partid într-o nouă conjunctură. Noua conjunctură există, partidul trebuie să se regândească, să se restructureze. Totuşi, gândiţi-vă, după locale, când partidul a făcut 22% şi preşedintele partidului câştiga Clujul, pentru că am pierdut în multe, multe locuri atunci, a fost un grup foarte puternic şi vocal de oameni care au cerut plecarea preşedintelui partidului şi a plecat. Acum am făcut 16%-17% şi n-am câştigat nici un colegiu pe teritoriul României, dacă nu mă înşel!".

Întrebat dacă asta înseamnă că preşedintele Vasile Blaga ar trebui să-şi depună mandatul, Voinescu a replicat: "Eu vă spun doar că astea sunt realităţile. Mie nu-mi plac, în general, demisiile date la televizor, pe bloguri sau printr-o declaraţie în faţa unui ziarist. Eu cred că ne vom strânge vineri, vom decide, dacă e cazul să ne dăm demisia, ne dăm demisia, dacă e cazul de Congres, facem Congres când trebuie şi cum trebuie, cum scrie la statut. Dar să apară aşa, din diferite colţuri ale ţării, îşi mai dă unul demisia colo, îşi mai dă unul demisia colo... mi se pare prea mult spectacol şi ar trebui să căutăm în momentul ăsta mai multă sobrietate".