Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sever Voinescu: Dacă va fi exclus din PDL vreun semnatar al moţiunii Reformiştii, demisionăm în bloc!

Ape tulburi la PDL: membrii taberei reformiste ameninţă cu demisia în bloc, dacă vreunul dintre ei va fi exclus din partid la şedinţa de luni a BPN. O spune într-un interviu la RFI democrat-liberalul Sever Voinescu. El apreciază că demisia lui Teodor Baconschi este o pierdere pentru partid, iar "vina principală o are conducerea PDL".

Sever Voinescu avertizează cu demisii în grup: "Dacă astăzi se ia decizia excluderii vreunuia dintre cei care au semnat moţiunea Reformiştii, nu vă ascund că decizia noastră unanimă este să demisionăm toţi! Dar eu nu cred că se va ajunge aici. Nu cred că astăzi se vor lua decizii de excludere şi cred că presiunea din interiorul partidului pe care o punem pe conducere să facă opoziţie cu adevărat este benefică şi pare a da rezultate".

În opinia sa, "Teodor Baconschi s-a simţit pe bună dreptate vexat, rănit de anumite atitudini ale conducerii partidului în raport cu domnia sa şi în raport cu noi ca grup (...). Din punctul de vedere al partidului e o pierdere, nu trebuia să se ajungă aici. Cred că vina principală pentru această pierdere o are conducerea PDL, care pur şi simplu nu ştie să gestioneze relaţia cu persoane poate mai sofisticate şi mai altfel, să zic, decât activul obişnuit de partid".

 

PDL dă dovadă de "o lipsă de inteligenţă cronică"

 

Sever Voinescu spune că "toată povestea asta (privind excluderile din partid-n.r.) este ridicolă şi arată un fel de lipsă de inteligenţă cronică! Faptul că PDL într-un moment în care slăbiciunile USL-ului la guvernare se văd din ce în ce mai pregnant nu are altă treabă decât să iasă în public prin vocea unor vicepreşedinţi şi să anunţe liste de excluderi, după care listele alea sunt amendate şi completate de alţii, după care acelaşi om care anunţă astăzi că ar vrea să excludă vreo cinci a doua zi când e întrebat vrea să excludă vreo trei (...). PDL are nevoie de chestia asta acum? Noi cerem PDL să facă Opoziţie. Văd bune semne, totuşi, în momentul ăsta. Mie mi-a plăcut atitudinea pe care PDL a anunţat-o acum câteva zile în legătură cu procesul ăsta condus de USL de modificare a Constituţiei. Eu cred că PDL a avut o poziţie tranşantă şi corectă şi pentru că noi de luni de zile îi presăm public să facă Opoziţie. Şi dacă până la urmă preţul ca PDL să facă Opoziţie este acela al sancţionării unui grup din care fac sau nu fac parte, al excluderii unor oameni, eu sau alţii, atunci eu cred că preţul ăsta merită plătit, pentru că România are nevoie mai mult decât orice de Opoziţie şi PDL are nevoie mai mult decât orice de Opoziţie. Dar mie mi-ar fi plăcut să facă opoziţie PDL într-o manieră unită, coezivă, care să arate ceva putere, nu într-o manieră de harţă!".

 
Sever Voinescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre posibilele excluderi din PDL