Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sever Voinescu vrea alt tip de vot uninominal

vot-un-alegator-primeste-o-stampila-intr-o-sectie-votare.jpg

Votul uninominal a nemulţumit partidele.

Sistemul de vot trebuie modificat. O spune la RFI deputatul PDL, Sever Voinescu. El pledează pentru o "ameliorare" a votului uninominal, pentru că sistemul actual este "aberant" şi "frustrant".

Sever Voinescu militează pentru un alt sistem de vot uninominal, faţă de cel aplicat la alegerile parlamentare din 2008. Deputatul PDL se declară adeptul sistemului prin care candidatul cu cele mai multe voturi intră în Parlament, fără să mai existe varianta redistribuirii.

"În mod evident, trebuie ameliorat. Ceea ce este cu adevărat frustrant şi pentru alegători şi pentru politicieni este că acest sistem electoral a putut să dea parlamentari, care au venit de pe locul doi şi de pe locul trei, în urma confruntărilor electorale. Aici cred că toată lumea e de acord : e aberant ca un om care este pe locul trei în confruntarea electorală să devină deputat şi cel de pe locul unu să rămână acasă", spune parlamentarul democrat-liberal.

Voinescu ar vrea un vot "cu adevărat uninominal" : "Există două tendinţe : prima e de a ne întoarce la ce a fost, cu alte cuvinte, la un vot de listă şi alta este de a ameliora acest sistem, în sensul de a-l face să fie cu adevărat un vot uninominal. Eu sunt printre partizanii celei de-a doua poziţii".

"Eu cred că un sistem foarte clar, în care candidatul care ia cele mai multe voturi merge în Parlament sau câştigă Primăria sau câştigă Consiliul Judeţean, eu cred că ăsta e sistemul cel mai onest, cel mai clar, dincolo de orice discuţii şi de comentarii. Pur şi simplu, omul care ia cele mai multe voturi a câştigat alegerile. E banal", mai explică Sever Voinescu.

Una dintre priorităţile noii sesiuni parlamentare, care începe marţi, 1 februarie este legislaţia electorală. Aproape toate partidele au criticat sistemul de vot uninominal, pus în practică la ultimele alegeri parlamentare, în 2008. În plus, PDL vrea să introducă Parlamentul unicameral şi să reducă numărul parlamentarilor.

 
Sever Voinescu, intervievat de Cosmin Ruscior