Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A. Severin, mituit pentru acţiuni legislative în PE?

Dezvăluire şocantă a cotidianului britanic The Sunday Times: jurnaliştii englezi spun că trei deputaţi europeni – între care şi Adrian Severin – au acceptat să îşi vandă serviciile contra unor sume de până la 100.000 de euro. Mai exact, cei trei ar fi acceptat bani de la ziariştii englezi, care au pretins că sunt persoane interesate de adoptarea unor amendamente în Parlamentul European.

Conform cotidianului The Sunday Times, Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail ziariştilor aflaţi sub acoperire, afirmând: "Amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el ar fi trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Zoran Thaler, fost ministru sloven de Externe, a prezentat şi el un amendament, cerând ulterior ca banii să îi fie trimişi în contul unei firme cu sediul la Londra. "Nu se pune problema să dezvălui aşa ceva", a declarat el.

Un al treilea deputat, fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser, le-a declarat jurnaliştilor: "Eu sunt un lobbyist", înainte de a prezenta un proiect de amendament celor doi colegi ai săi dintr-o comisie resposabilă cu legislaţia respectivă. Un compromis a fost obţinut în favoarea lobbyiştilor, a asigurat ulterior Strasser. Deputatul a cerut să i se plătească o primă tranşă de 25.000 de euro în contul unei firme pe care o deţine în Austria.

După ce Sunday Times a dezvăluit adevărata identitate a falşilor lobbyişti, Severin a declarat că nu a făcut "nimic ilegal". Strasser şi Thaler au dat asigurări că ştiau de la început că este vorba despre reporteri sub acoperire şi că voiau pur şi simplu să vadă până unde va merge totul.

Contactată de Sunday Times, vicepreşedinta Parlamentului European, Diana Wallis, a promis o anchetă. "Acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete aprofundate", a declarat ea.

Severin se apără

Adrian Severin a declarat duminica pentru HotNews.ro ca nu ar fi niciodata dispus "sa faca un act procedural pe bani", explicand ca asa zisii lobby-isi au fost de rea credinta:"ei au exagerat de la inceput, mi-au propus chiar o suma mai mare 16.000".

Europarlamentarul roman a explicat ca in luna decembrie 2010 a fost contactat de doua persoane care pretindeau ca sunt directori ai companiei britanice Taylor Jones Public Affairs, oferind toate datele de contact ale acelei firme. Acestia i-au propus sa fie membru al bordului de consultanti al firmei si sa ofere consultanta pe teme politice:

"Am dreptul sa ofer consultanta, cu o singura conditie: sa nu fie informatii confidentiale. Mi-au prezentat un contract pe care am facut o serie de modificari pentru a fi in acord cu reglementarile in vigoare....ei mi-au cerut sa le dau consultanta si sa-i ajut sa depuna un amendament, dar eu nu am depus amendamentul asa cum mi-au cerut ei, nu am vrut sa o fac si nu am cerut niciun ban".