Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sfârşitul erei Gaddafi se apropie

libia-protestatari-reuters-asmaa-waguih.jpeg

Manifestanţi anti-Gaddafi (Foto : Reuters / Asmaa Waguih)

Liderul libian, Muammar Gaddafi mai controlează numai capitala Tripoli şi o zonă din sud-estul ţării. Fiica sa şi alte persoane apropiate au încercat să fugă în Malta. Între timp, represiunea continuă : Federaţia Internaţională a Ligilor Drepturilor Omului a comunicat că sunt cel puţin 640 de morţi.

Fiica lui Muammar Gaddafi a încercat să fugă. Este un prim semnal că liderul libian este pe cale să piardă puterea. Avionul care o avea la bord pe Aisha Gaddafi şi alte 13 persoane apropiate a încercat miercuri după-amiază să aterizeze în Malta, dar autorităţile din această ţară nu i-au permis. Pilotul a insistat, afirmând că nu are suficient carburant, însă în urma refuzului repetat al turnului de control, a făcut cale întoarsă spre Tripoli.

Gaddafi mai controlează integral numai guvernoratul Fezzan, în sud-vest (un guvernorat cuprinde mai multe regiuni), dar deşi este o zonă destul de întinsă, nu are decât cinci sute de mii de locuitori şi este în plin deşert. Gaddafi controlează de asemenea cea mai mare parte a capitalei Tripoli.

Televiziunea libiană de stat a difuzat mai multe imagini cu liniştea care ar domni în Capitală – oameni care se plimbă şi care fac cumpărături – pentru a da imaginea unui lider încă puternic, imagine care vine în contradicţie cu spusele străinilor evacuaţi, potrivit cărora revolta este puternică şi la Tripoli, unde numărul morţilor a ajuns la 275.

Datele privind bilanţul victimelor sunt contradictorii. Federaţia Internaţională a Ligilor pentru Drepturile Omului vorbeşte despre 640 de morţi, dintre care 275 la Tripoli. Avem cifra de trei sute de morţi, dată miercuri de unul dintre fiii lui Gaddafi. Există şi o sursă a agenţiei italiene ANSA, care comunica tot miercuri peste o mie de morţi şi ultima, a televiziunii Al-Arabyia, care pomeneşte zece mii de morţi şi cinci mii de răniţi.

Oricum, în ciuda acestor date, represiunea continuă şi a luat proporţii de neimaginat : dovadă este pilotul libian care s-a catapultat, lăsând avionul să se prăbuşească şi care a afirmat că a primit ordin de la Gaddafi să bombardeze puţurile petroliere.

Este clar că Gaddafi şi clanul lui simt că sfârşitul este aproape şi vor să creeze cât mai multe dificultăţi regimului, care va veni după. Oricum, mare parte a instalaţiilor petroliere sunt în est, zonă aflată sub controlul Opoziţiei.