Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Sigur, cu totii am visat..."

nd-rezultate.jpg

Nicusor Dan asteapta rezultatele la alegeri impreuna cu echipa de campanie la Green Hours

Unde e masa oficiala? - asta a fost prima intrebare pe care i-am adresat-o lui Mircea Kivu atunci cand am ajuns pe la ora 19:00 pe terasa Green Hours. "Cam peste tot", mi-a raspuns el, "la fel ca in campanie". Se referea, bineinteles, la campania independentului Nicusor Dan, care imi spusese la telefon mai devreme ca ar ajunge la locul desemnat pentru asteptarea rezultatelor votului la locale cam pe la aceeasi ora. Avea sa fie putin dupa ora 20:00 cand si-a facut aparitia in aplauzele sustinatorilor sai. Un amestec de hipioti, rockeri, hipsteri si corporatisti scapati de costumele de designer.

Atmosfera era vesela, pregatirile in toi. La una din mese se stransesera cei mai apropiati colaboratori ai lui Nicusor Dan. Incepeau sa apara reporteri unul dupa celalalt si trebuia facuta ordine pe masa la care asteptau si coordonau comunicarea pe retele sociale de cateva ore bune. "Asta e bagajul tau", "ia checul de aici si du-l la Laura" - toate "urmele" sederii din ultimele ore erau indepartate rapid de Raluca Savu, coordonatoarea operationala a campaniei lui Nicusor Dan.

Televiziunile isi instalau camerele, reporterii stabileau sincroane cu Nicusor Dan. El insusi parea calm si linistit, purta o mina serioasa si primea felicitari inca dinaintea anuntarii exit poll-urilor. L-am intrebat cu zece minute inainte de ora 21:00 cum se simtea. "Foarte OK", a raspuns cel care avea sa intruneasca 7,6% din voturile bucurestenilor. "S-a terminat o campanie si, dupa toate semnalele intram in politica mare". Pe moment se gandea mai degraba la discursul pe care si-l pregatise si pe care urma sa-l adreseze fanilor sai. Avea sa fuga cinci minute sa si-l puna in ordine. Inainte de asta mi-a explicat totusi ca politica mare inseamna "cateva multe zeci de mii de voturi si ca opinia ta trebuie respectata". 

Apoi, momentul asteptat de cei circa 100 de oameni. Nu erau toti veniti pentru Nicusor Dan, dar au intrat repede in hora. Urale, aplauze, strigate si chiuieli se intreceau intre ele. Unul din suporteri indemna multimea sa nu se opreasca, "e cu bis". Independentul si-a inceput discursul spunand ca "e remarcabil ca zeci de mii de oameni au votat asa cum au crezut ei si nu asa cum i-ar fi invatat sondajele de opinie", ceea ce "inseamna ca fiecare a avut incredere ca fiecare dintre ceilalti va vota inteligent asa ca si el".

Pentru Nicusor Dan, "miza acestei campanii a fost sa recladim incerederea unei clase intregi de oameni care era total dezamagita de felul in care le conducea viata clasa politica". Optiunea care nu va mai putea fi neglijata de clasa politica de acum incolo - asta ii este important celui care recunoaste ca "sigur, cu totii am visat sa castigam primaria".

Pe internet circula zilele trecute o caricatura. Il arata pe Nicusor Dan in postura de Kim Jong-Il cu o gramada de copii plangand in jurul sau. Titlul era "Si noi de luni ce facem?!" 

"Lupta pentru Bucuresti abia incepe" - asa si-a inceput mandatul noul reprezentant al bucurestenilor in Consiliul General al Municipiului Bucuresti care a fost votat in aceasta functie de 4,3% din locuitorii capitalei. "Avem in plus fata de ce aveam in urma cu cateva luni" aceasta "pozitie de consilier. Avem acces la actele lor din primarie si putem sa ne spunem un punct de vedere oricand in Consiliu. Mai important, avem cateva sute de oameni care au venit in aceasta campanie si care au declarat toti ca nu se vor opri aici".

 
AUDIO: Reportaj RFI de campanie cu Nicusor Dan