Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Silvio Berlusconi, înfrânt de votul democratic

silvio-berlusconi-infrant-votul-democratic.jpg

Victorie a opozanţilor lui Silvio Berlusconi la referendumul din Italia (Foto: Reuters/Stefano Rellandini).

În Italia, Silvio Berlusconi îşi recunoaşte înfrângerea în contextul unui referendum organizat pe trei teme, printre care imunitatea sa judiciară. Participarea la vot a italienilor a fost de peste 57%, iar în proporţie de 96 de procente, italienii i-au spus "NU" lui Berlusconi.

Rezultatul acestui referendum este în primul rând benefic pentru democraţia italiană. Ceea ce a observat de altfel şi Silvio Berlusconi. "Puternica afluenţă la vot demonstrează voinţa cetăţenilor de a participa la deciziile legate de viitorul ţării, ceea ce nu poate fi ignorat", a spus premierul italian.

"Il Cavaliere", cum i se mai spune lui Silvio Berlusconi a fost cu adevărat "cavaler", recunoscându-şi înfrângerea. Italienii au demonstrat că sunt capabili să se mai desprindă de ecranele televizoarelor şi de programele de divertisment produse tot de Berlusconi în mare parte, pentru a-şi exercita rolul de cetăţeni.

Pe scurt, ei se pronunţă împotriva revenirii la energia nucleară, împotriva privatizării reţelelor de distribuire a apei şi mai ales pentru ridicarea imunităţii penale a lui Silvio Berlusconi, implicat în multiple scandaluri.

 

Importanţa referendumului din Italia

 

În ultimii 16 ani nu s-a întâmplat niciodată ca electoratul italian să participe în proporţie de peste 50% la un referendum, astfel încât el să poată fi şi validat. "Italienii s-au trezit în sfârşit şi au decis să-şi ia destinul în propriile mâini. Poporul italian a devenit mai responsabil", spunea la Roma pentru Agenţia France Presse o militantă din rândurile Opoziţiei, care sărbătorea cu alte sute de opozanţi rezultatul acestui scrutin.

Să reprezinte el şi începutul sfârşitului pentru Silvio Berlusconi şi pentru "berlusconism"?, se întreabă mulţi observatori. "Nici dreapta şi nici stânga nu au câştigat astăzi, ci poporul", spunea un sindicalist.

Şeful Guvernului italian are în orice caz motive să resimtă o oarecare îngrijorare în tot acest context, mai ales că marţi, 14 iunie, are loc o nouă înfăţişare la Milano în cadrul procesului Rubygate, Silvio Berlusconi fiind acuzat că ar fi recurs la favorurile unei prostituate minore.