Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Silvio Berlusconi – ministru al Economiei

berlusconi.jpg

Silvio Berlusconi – ministrul al Economiei

Silvio Berlusconi şi-a prezentat luni intenţiile în privinţa alegerilor electorale de la sfârşitul lunii februarie. În caz de victorie: liderul formaţiunii sale politice Poporul Libertăţii - PdL – Angelino Alfano, va fi propus ca prim ministru, iar el – Berlusconi va ocupa locul de ministrul al Economie, în vreme ce aliatul său Roberto Maroni – liderul Ligii Nordului va candida pentru funcţia de guvernator al regiunii Lombardia, cea mai bogată şi dezvoltată regiune din Italia.

Corespondentul RFI la Roma, Elena Popescu

Toate acestea desigur dacă va câştiga coaliţia de centru-dreapta. Anunţul a fost făcut chair de Silvio Berlusconi după o noapte de negocieri între Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi mişcarea populistã de dreapta Liga Nordului. Fostul prim ministru a mai subliniat că el va decide toate funcţiile, în caz de victorie, inclusiv propunerea pentru alegerea unui nou şef al statului, dat fiind ca în luna mai va expira mandatul pe şapte ani al actualului preşedinte al Republicii Italiene, Giorgio Napolitano. 


Potrivit ultimelor sondaje, PdL este creditat cu aproximativ 20% din preferinţele de vot ale electoratului italian, în vreme ce coaliţia de centru-stânga condusã de liderul Partidului Democrat (PD), Pierluigi Bersani ar putea obţine peste 30% din voturi.


Pe lângă alegerile legislative de la 24 şi 25 februarie, în trei regiuni din Italia, în urma demisiei executivelor locale, implicate în scandaluri de corupţie izbucnite la sfârşitul anului 2012, se vor desfãşura şi alegeri regionale. Este vorba de regiunile Lombardia, din partea de nord a Italiei, Lazio, din partea de centru şi Molise din sudul Peninsulei.