Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: blocaj pe plan diplomatic

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

În timp ce în Siria forţele guvernamentale par să fi lansat o contra-ofensivă împotriva insurecţiei armate, pe plan diplomatic situaţia este total blocată. Organizaţia Naţiunilor Unite apare ca paralizată în acest context, dar unele declaraţii ne fac să credem că în culise este căutat în continuare un scenariu convenabil pentru plecarea de la putere a lui Bachar Al-Assad.

Ambasadorul Rusiei în Franţa, Alexandre Orlov”, a pronunţat astăzi o frază extrem de interesantă, care merită reţinută. Preşedintele Siriei ar fi gata să plece de la putere, dar într-o “manieră civilizată”, a declarat, într-o primă fază, Alexandre Orlov într-un interviu acordat postului nostru de radio RFI.

El şi-a nuanţat apoi afirmaţia spunînd că de fapt Bachar Al-Assad este dispusă să accepte planul propus la Geneva pe 30 iunie şi care prevede un proces de tranziţie în Siria.

La Damasc oficialităţile au dezminţit însă total ipoteza avasată de ambasadorul rus şi ideea că Bachar Al-Assad s-ar pregăti de plecare...

Dincolo de aceste afirmaţii, retractări şi dezminţiri se impune o concluzie care începe să fie acceptată de toată lumea, inclusiv de ruşi şi de chinezi: este de neimaginat viitorul Siriei cu acelaşi Bachar Al-Assad la putere.

Chiar dacă Rusia şi China au blocat din nou, la ONU, o rezoluţie de condamnare a regimului de la Damasc, presiunile împotriva lui Bachar Al-Assad nu se vor atenua.

Chiar dacă ONU nu poate oficializa sancţiunile pe care le doresc occidentalii împotriva regimului sirian, acesta îşi trăieşte ultimile zile sau ultimile săptămîni de viaţă.

Sigur, comunitatea internaţională resimte o anumită frustrare în acest context, întrucît această enormă maşină numită ONU se arată din nou ineficientă. Un eşec pe lista altor eşecuri, ceea ce va relansa problema reformei Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Ambasadorul Franţei pe lîngă Naţiunile Unite a ţinut să le transmită un mesaj clar de dezaprobare ruşilor şi chinezilor după ce aceştia au recurs din nou la dreptul lor de veto pentru a bloca rezoluţia de condamnare a regimului sirian.

Istoria vă va judeca şi nu vă va da dreptate” a declarat ambasadorul francez. Americanii au declarat deja că voi acţiona înafara Organizaţiei Naţiunilor Unite, ceea ce vor face şi europenii de altfel.

Din acest război civil sirian, devenit şi o confruntare regională precum şi o sursă de disensiuni la nivel internaţional, Rusia şi China au avut numai de pierdut la nivelul imaginii. Iar sprijinul acordat pînă în ultima clipă de Rusia unui regim criminal, este vorba de cel sirian, riscă să fie imposibil de explicat în termeni de civilizaţie.