Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria şi Iranul, în prim plan pe agenda de la Paris

siria.jpg

AFP/Shaam News Network

Siria şi Iranul figurează astăzi pe ordinea de zi a mai multor întîlniri la nivel înalt în Franţa. Se află la Paris ministrul de externe rus şi ministrul rus al apărării, precum şi premierul israelian. Putem vorbi deci de o anumită febrilitate diplomatică în Franţa în timp ce diplomaţia mondială este în pană cînd vine vorba de Siria şi de Iran.

Ministrul rus de extern Serghei Lavrov precum şi cel însărcinat cu apărarea, Anatoli Serdiukov, se află în Franţa în contextul aşa numitului Consiliul anual de cooperare franco-rus pe teme de securitate, structură creată acum doi ani. Cei doi au discuţii cu omologii lor francezi, Laurent Fabius şi Jean-Yves Le Drian, dar sunt primiţi şi la palatul Elysée de preşedintele François Hollande. Franţa încearcă să obţină de la ruşi o nuanţare a poziţiei Moscovei în privinţa Siriei, ceea ce nu pare lucru uşor.

S-a ajuns chiar la o situaţie paradoxală : Rusia şi China, pe de o parte, Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie pe de altă parte, interpretează diferit un document pe care l-au semnat împreună în privinţa Siriei. Este vorba de un acord parafat pe 30 iunie la Geneva între membrii Consiliului de Securitate ONU prin care se prevede crearea unui organism de guvernare tranzitoriu în Siria.

In document se precizează că atît regimul de la Damasc cît şi rebelii trebuie să fie reprezentaţi în acest organ de tranziţie. Pentru occidentali însă se înţelege de la sine că Bachar al-Assad nu are ce căuta într-un astfel de guvern de tranziţie, în timp ce Rusia şi China consideră că acest aspect trebuie decis de sirienii înşişi.

Poziţia Parisului este, în orice caz, clară, ceea ce li se reamiteşte astăzi demnitarilor ruşi: Bachar al-Assad este iremediabil compromis şi trebuie să plece de la putere. Acest document de la Geneva este din nou dezbătut pentru că pe fondul crizei siriene şi al diviziunilor internaţionale legate de acest război civil, acordul semnat de cele cinci mari puteri este totuşi un numitor comun, singura platformă comună de discuţii.

La reuniunea de astăzi de la Paris, francezii şi ruşii mai abordează însă şi alte subiecte, cum ar fi dosarul nuclear iranian şi criza din Mali, precum şi chestiuni bilaterale legate de vînzarea de material militar francez către Rusia. In 2011 Parisul şi Moscova au semnat un acord legat de achiziţionarea de către ruşi a patru vase militare franceze de tip Mistral, vase capabile să transporte elicoptere.

In ce-l priveşte pe primul ministru israelian Benjamin Netaniahu, el se află pentru prima dată în vizită oficială la Paris de la venirea lui François Hollande la putere. Discuţiile dintre cei doi se axează pe problema iraniană şi pe lupta antiteroristă. De mai mulţi ani Franţa are o atitudine extrem de fermă în privinţa regimului de la Teheran şi a pledat mereu pentru înăsprirea sancţiunilor la adresa ayatolahilor bănuiţi că vor să construiască pe ascuns bomba atomică.