Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria nu crede în pacea cu Israelul

La finalul întrevederii cu omologul său francez Nicolas Sarkozy, preşedintele sirian Bachar al-Assad a respins propunerea primului ministru israelian Benyamin Netanyahu privind organizarea unei întâlniri bilaterale. Pentru preşedintele sirian nu discuţiile directe vor rezolva conflictul dintre Siria şi Israel.

Preşedintele sirian Bachar al-Assad a părăsit mulţumit Parisul care s-a oferit să sprijine soluţionarea conflictelor din Orientul Mijlociu. În ceea ce priveşte însă conflictul dintre Siria şi Israel, Bachar al-Assad a declarat însă că nu se aşteaptă ca Franţa să se substituie Turciei, actualul mediator. În primul rând însă preşedintele sirian a respins ideea unei întrevederi directe cu premierul israelian. Benyamin Netanyahu a lăsat să se înţeleagă miercuri că este gata să îl întâlnească pe al-Assad, oricând şi oricum. Întâlnirea ar fi însă inutilă în ochii preşedintelui sirian câtă vreme încetarea conflictului depinde de restituirea podişului Golan.

Cu toate acestea, Bachar al-Assad crede că discuţiile bilaterale ar trebui să continue la nivel de experţi, cu medierea Turciei.

Vă reamintim, Israelul şi Siria se află în mod formal în stare de război din 1948, dar au semnat acorduri de armistiţiu şi încetare a focului. După o pauză de opt ani, cele două ţări şi-au reluat, în mai 2008, negocierile indirecte, sub egida Turciei, dar nu au reuşit să ajungă la un acord de pace.