Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria organizează alegeri parlamentare

 

Alegătorii sirieni sunt chemaţi la vot astăzi la primele alegeri "multipartite" după o jumătate de secol, dar acest scrutin organizat într-un climat de violenţă este contestat de opoziţie, care îl consideră o "mascaradă".

 

În toată ţara, care se cofruntă cu o mişcare de contestare fără precedent împotriva preşedintelui Bashar al-Assad începând din martie 2011, 7.195 de candidaţi sunt în cursă pentru cele 250 de mandate de deputat. Noii parlamentari vor trebui să adopte o serie de reforme promise de şeful statului.

Nouă partide au fost create şi omologate, dintre care şapte participă la scrutin. Până la adoptarea prin referendum, în februarie, a noii Constituţii, articolul 8 al legii fundamentale acorda partidului Baas, aflat la putere din 1963, rolul conducător în societate.

Siria a rămas fără Parlament în urmă cu un an, din cauza revoltei care a cuprins o mare parte a ţării şi care a fost reprimată violent. Preşedintele Bashar al-Assad a fost nevoit să implementeze cele mai importante legi prin decret prezidenţial.

Cele aproximativ 12.000 de centre de votare urmează să se închidă la ora locală 22.00. De la începutul mişcării de contestare, peste 11.100 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi în cursul violenţelor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Zeci de mii de persoane au fost arestate, potrivit unor ONG-uri din Siria. Aproximativ 23.000 de sirieni şi-au găsit refugiul pe teritoriul Turciei.