Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria, părăsită de majoritatea statelor islamice

siria-parasita-majoritatea-statelor-islamice.jpg

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad (Foto: AFP)

Siria ar urma să fie suspendată miercuri din Organizaţia de Cooperare Islamică. OCI numără 57 de state membre, toate musulmane şi se reuneşte marţi şi miercuri în summit extraordinar la Mecca, în Arabia Saudită, pentru a aborda cu prioritate dosarul sirian.

Rezoluţia care se referă la suspendarea Siriei din Organizaţia de Cooperare Islamică "nu întâlneşte niciun obstacol în calea sa", afirma luni seară un diplomat citat de Agenţia France Presse. Există totuşi adversari ai suspendării, începând cu Iranul. Ministrul iranian de Externe, prezent şi el la reuniunea pregătitoare a summitului OCI spune că se opune "suspendării oricărei ţări din organizaţie. Nu aşa se va obţine rezolvarea problemei", mai spune oficialul de la Teheran.

Se ştie, criza siriană divizează profund ţările musulmane. Pe de o parte există Iranul şiit, care afişează, cum se vede, un sprijin necondiţionat în favoarea regimului de la Damasc. Un sprijin ce este ferm afirmat de însuşi preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, venit în persoană la Mecca. De cealaltă parte se află Arabia Saudită, gazda întâlnirii, în frunte cu regele Abdalah, care încearcă să-i mobilizeze pe suniţi să se alăture rebelilor din Siria, pentru a-l răsturna pe preşedinele Bashar al-Assad.

În acest context, livrările de arme de o parte şi de alta nu fac decât să perenizeze un conflict care s-a transformat treptat într-un adevărat război civil, interconfesional. Iranul este acuzat că livrează arme regimului de la Damasc, în timp ce Arabia Saudită, Turcia, Qatarul, dar şi statele occidentale sunt bănuite că trimit arme rebelilor sirieni.