Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria, suspendată din Liga Arabă

bashar-al-assad.jpg

Liderul sirian, Bashar al-Assad

Sancţiune drastică luată de Liga Arabă împotriva Siriei. Organizaţia reunită sâmbătă în sesiune de urgență la Cairo a decis suspendarea Siriei din instituția panarabă. Motivul este reprezentat de faptul că liderul sirian, Bashar al-Assad, continuă să ordone armatei să tragă în manifestanţii care îi cer de mai multe luni plecarea de la putere. Decizia este o lovitură puternică pentru Siria, care se mândrea până acum cu reputația de centru al naționalismului arab.

Optsprezece dintre cei 22 de membri ai Ligii Arabe au votat în favoarea unui apel către toți liderii opoziției din Libia "să convină asupra unui proiect unic pentru gestionarea viitoarei tranziții a Siriei", a explicat în cadrul unei conferințe de presă Hamad ben Jassem al-Thani, care a prezidat sâmbătă reuniunea Ligii Arabe privind Siria.

El a precizat că instituția panarabă vrea să se întâlnească cu liderii tuturor curentelor de opoziției timp de trei zile la Cairo, pentru a putea discuta pe acest subiect.

Suspendarea aderării Siriei la Liga Arabă este una dintre principalele revendicări ale opoziției siriene, ai cărei lideri s-au succedat la Cairo în ultimele zile pentru a se întâlni cu Nabil al-Arabi, secretarul general al Ligii Arabe.

Miniștrii arabi au cerut, de asemenea, retragerea ambasadorilor arabi la Damasc, a declarat oficialul din Qatar, care s-a exprimat la încheierea unei reuniuni ministeriale consacrate măsurilor împotriva Damascului, care a acceptat în urmă cu zece zile un plan de ieșire de criză propus de Ligă, fără să-l aplice însă.

Organizaţia Națiunilor Unite estimează că 3500 de persoane au fost ucise în ciocnirile dintre forțele de ordine și demonstranții care cer demisia președintelui sirian Bașar al-Assad.

Comunitatea internaţională a aplicat numeroase sancţiuni regimului care se află la conducerea Siriei, însă ezită să treacă la acţiuni militare pentru oprirea violenţelor.