Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţia degenerează în Afganistan

Barack Obama avertizează împotriva oricărei retrageri "precipitate" din Afganistan. Preşedintele american a lansat mesajul, în contextul în care uciderea la sfârşitul săptămânii a 16 civili afgani de către un soldat american a ridicat întrebări asupra strategiei Washingtonului în această ţară. Între timp, o delegaţie afgană a fost atacată în apropiere de locul masacrului, în sudul ţării.

"Este important pentru noi să asigurăm o retragere (din ţară) în mod responsabil, ca să nu fim nevoiţi ca ulterior să ne întoarcem" acolo, declară Barack Obama.

Preşedintele american spune că uciderea civililor afgani, inclusiv femei şi copii este "absolut copleşitoare şi tragică". Şeful Casei Albe subliniază că o retragere din Afganistan implicând zeci de mii de militari este necesar să fie efectuată în mod responsabil.

Între timp, o delegaţie trimisă de Guvernul afgan pentru a ancheta uciderea a 16 civili afgani de către un soldat american a fost atacată în apropiere de locul masacrului, în sudul Afganistanului. Un soldat a fost ucis şi un poliţist a fost rănit de tiruri de armă, care au determinat delegaţia să-şi scurteze vizita.

O parte a delegaţiei a rămas la faţa locului pentru a ancheta masacrul de duminică, atunci când un soldat din contingentul american al Forţei internaţionale a NATO şi-a părăsit baza din provincia Kandahar, puternic înarmat şi a ucis ocupanţii a trei case din sate învecinate, între care nouă copii şi trei femei, după care le-a ars cadavrele.

Talibanii au jurat că vor răzbuna moartea celor 16 civili afgani, promiţând că îşi vor dubla atacurile împotriva americanilor.