Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţia degenerează în Libia

libia-fiul-lui-gaddafi-seif-al-islam-afp-photo-libyan-tv.jpg

Fiul liderului libian, Muammar Gaddafi, Seif al-Islam (Foto : AFP / LIBYAN TV)

Mai multe companii străine şi-au evacuat personalul din Libia, din cauza violenţelor din această ţară. Preţul petrolului a crescut luni la bursa londoneză, la maximul ultimilor doi ani şi jumătate. Libienii au ieşit în stradă, pentru a cere înlăturarea regimului Gaddafi. Seif Al-Islam, fiul liderului libian spune că poporul trebuie să aleagă între a construi o "Libie nouă" şi un "război civil".

Mai multe companii străine, între care British Petroleum, Statoil şi Finmeccanica şi-au evacuat sau se pregăteau să îşi evacueze luni personalul din Libia, din cauza violenţelor din această ţară.

Între timp, preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză a crescut luni la maximul ultimilor doi ani şi jumătate - 104,6 dolari pe baril, din cauza temerilor că manifestaţiile violente din Libia ar putea afecta livrările de ţiţei ale acestui stat, membru al OPEC.

Postul de televiziune Al Jazeera acuză serviciile de informaţii libiene că îi bruiază semnalul pe teritoriul Libiei.

Pe de altă parte, mai multe oraşe libiene, între care Benghazi şi Syrte sunt controlate de manifestanţi, cărora li s-au alăturat mai mulţi militari, potrivit Federaţiei Internaţionale a Ligilor pentru Drepturile Omului. Organizaţia vorbeşte de trei-patru sute de morţi de la începutul revoltei.

Un bilanţ clar al morţilor şi răniţilor este greu de stabilit, în condiţiile în care în Libia funcţionează din plin cenzura. Human Rights Watch a avansat mai multe cifre în ultimele zile : când 104, când 184, când 233 de morţi.

Forţele de ordine libiene au lansat duminică seară gaze lacrimogene la Tripoli, pentru a-i dispersa pe manifestanţi.

"Se aud sloganuri împotriva regimului şi focuri de armă. Gazele lacrimogene au pătruns în case", povesteşte un martor.

Premierul Al-Baghdadi Al-Mahmoudi le-a spus ambasadorilor UE că Libia are dreptul "de a lua toate măsurile, pentru menţinerea unităţii ţării şi a stabilităţii poporului, pentru asigurarea protecţiei bogăţiilor sale şi menţinerea relaţiilor cu alte ţări".

El susţine că există "planuri clare, distructive şi teroriste, care vizează transformarea Libiei într-o bază a terorismului".

Autorităţile libiene au ameninţat că vor înceta cooperarea cu UE în lupta împotriva imigraţiei, dacă Uniunea Europeană va continua să încurajeze manifestaţiile din Libia, potrivit preşedinţiei ungare a UE.

Seif Al-Islam, fiul liderului libian, Muammar Gaddafi spune că poporul trebuie să aleagă între a construi o "Libie nouă" şi un "război civil".

"Libia este la răscruce. Fie ne înţelegem astăzi în privinţa reformelor, fie vom plânge nu 84 de morţi, ci mii şi vom asista la râuri de sânge în toată Libia", afirmă Seif Al-Islam, într-o intervenţie televizată.

El promite o serie de reforme : un nou Cod Penal şi noi legi care să ofere "perspective de libertate" pentru presă şi societatea civilă, precum şi lansarea unui dialog privind Constituţia.

"Dacă vreţi să schimbăm drapelul, imnul naţional, o vom face", mai declară el.

Liga Arabă a cerut într-un comunicat "încetarea imediată a oricăror acte de violenţă", iar mai multe ţări occidentale se pregătesc să îşi evacueze cetăţenii.

"Facem apel la reţinere, cerem să se pună capăt violenţelor şi să înceapă dialogul", spune şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Protestele violente împotriva regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi au început marţea trecută.

 

 

 

Sunt multe clipuri video postate pe internet  care arată mercenari africani - cel puţin aşa se afirmă - linşaţi de mulţime. În imaginile postate pe youtube, un african prezentat ca mercenar este luat la bătaie de mulţime. Bărbatul încercuit de mulţime răspunde câtorva întrebări.

Un manifestant - Cine vă dă ordinele?

Bărbatul - Gradaţi... jur...jur... ordine... ordine

Un manifestant - Vi s-a spus să folosiţi gloanţe reale?

Bărbatul - Da, da

Mulţimea începe să-l bată. Se aud mai multe voci spunând - Nu, nu faceţi aşa... să-l facem să vorbească... nu putem să facem ca ei.

 

 

France24 a realizat un documentar despre Muammar Gaddafi, cel mai longeviv lider din lumea arabă.