Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situatia economica, energetica si ecologica in discutie la Bruxelles

200803-3359.jpg

Situatia economica, energetica si ecologica in discutie la Bruxelles

Liderii europeni se reunesc pentru doua zile la Bruxelles unde vor discuta situaţia economiei europene, dependenta energetica de Rusia si unele obiective ecologice ambiţioase.

Şefii de stat si de guvern sunt aşteptaţi sa-si arate ingrijorarea fata de cotarea prea puternica a monedei unice ce este artificial tinuta la cote prea ridicate din cauza dolarului care este prea slab.

Aceasta poate afecta puterea de camparare europeana si risca din ce in ce mai serios sa dăuneze economiei, liderii europeni vor cere crearea unor noi mecanisme de alerta si o mai buna cooperare financiara internationala.

O analiza inaintata sefilor de stat de catre Înaltul Reprezentant al Uniunii Javier Solana arata ca relatia cu Rusia si incertitudinea aprovizionarii energetice se vor inrautati in urmatorii ani.

Schimbarile climatice, un subiect extrem de discutat in acest moment, liderii europeni vor analiza propunerea preşedinţiei slovene a Uniunii de a depăşi tinta ambiţioasa de reducere cu 20% a emanaţiilor de CO2 pâna in 2020.

Lijubljana propune o reducere cu 30% a gazelor poluante, tarile est europene cu economii mai putin dezvolatate, ca si România, fiind sceptice doresc ca până la o analiza aprofundata a riscurilor la care ar fi astfel expuse anumite sectoare de activitate, procentul sa ramâna cel initial stabilit, şi anume 20%.

In fine, cancelarul german Angela Merkel si preşedintele francez Nicolas Sarkozy prezinta partenerilor lor de discutii proaspatul compromis franco-german privind Uniunea Mediterana, idee franceza de a crea un parteneriat special intre UE si vecinii sai sudici.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

12/03/2008; 21.00h