Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţia fondurilor europene este "catastrofală"

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cei care nu au adus fonduri europene în România sunt "duşmani ai ţării", spune la RFI preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. El declară că situaţia banilor europeni este "catastrofală". Năstase cere un vot de încredere pentru Guvern, după înfiinţarea ministerului pentru fonduri europene: "Votul de încredere nu se poate da pe o jumătate de ministru sau pe o jumătate de minister".

Întrebat ce crede despre înfiinţarea unui minister pentru fonduri europene, Adrian Năstase spune că "în curând vor face şi un minister pentru fonduri româneşti şi poate că n-ar fi rău!...".

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, declară că un Minister al Afacerilor Europene s-ar impune: "În perioada în care eram prim-ministru, exista un Minister al Integrării Europene. În opinia mea, după intrarea în Uniunea Europeană, ar fi trebuit să avem un Minister al Afacerilor Europene şi acest minister trebuia să se ocupe şi de chestiunea fondurilor europene. În viziunea noastră de guvernare, un astfel de minister ar exista. Sigur, era vorba în formula mai restrânsă de Guvern pe care am gândit-o, de un ministru fără portofoliu, care să se ocupe de aceste probleme".

 

Situaţie "catastrofală" privind fondurile europene

 

Adrian Năstase consideră că "situaţia actuală este catastrofală: noi contribuim la bugetul UE cu trei milioane de euro pe zi şi practic absorbim fonduri europene doar de 1,5 milioane pe zi. Deci România pierde 6,5 milioane de euro la nivelul fiecărei zile. Cu aceşti bani s-ar putea construi cam şase sute de kilometri de autostradă pe an, folosind standardele de cost ale Ministerului Transporturilor".

Năstase îi califică pe cei care nu au adus fonduri europene în România drept "duşmani ai ţării". "Noi estimăm că până la sfârşitul anului 2012, România va reuşi să absoarbă în cel mai bun caz doar 50% din totalul fondurilor disponibile. Or cei care au procedat în acest fel pot fi consideraţi de fapt nişte duşmani ai ţării. Faptul că aceşti bani care ni se cuveneau după atâtea sacrificii, pentru raţiuni politice şi de incompetenţă nu au fost aduşi în ţară, în mod evident acest lucru ne permite să considerăm că s-ar fi comportat nu ca nişte sprijinitori ai proiectelor de dezvoltare, ci ca nişte duşmani ai ţării. Din acest punct de vedere, crearea unui astfel de minister, sigur, poate să fie o soluţie. Problema este că unii din Guvern vor considera că în loc să existe mai multe puşculiţe pentru fiecare dintre componentele de guvernare, se încearcă să existe una singură. Problema nu este atât cu noi, cei din Opoziţie, ci mai curând va fi între cei care sunt la guvernare", spune Adrian Năstase.

 

Adrian Năstase cere Guvernului să vină în faţa Parlamentului

 

Fostul premier declară că Executivul trebuie să ceară un vot de încredere, dacă se va înfiinţa un nou minister, mai exact cel care va gestiona fondurile europene. "În mod normal, schimbarea configuraţiei Guvernului presupune un nou vot de încredere. Votul de încredere la noi nu se poate da pe o jumătate de ministru sau pe o jumătate de minister. Votul de încredere într-o nouă configuraţie se dă pe ansamblul Guvernului. Nu e vorba de ce spun eu, ci de litera şi de spiritul Constituţiei", conchide Adrian Năstase.

 
Adrian Năstase, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ministerul pentru fonduri europene