Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţia militarilor din teatrele de operaţiuni, discutată în CSAT

situatia-militarilor-teatrele-operatiuni-discutata-csat.jpg

Situaţia militarilor din teatrele de operaţiuni, discutată în CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte luni seară pentru  a discuta despre trupele militare puse la dispoziţie de România în teatrele de război precum şi despre restructurarea ministerului de interne. Înainte de şedinţa CSAT, preşedintele Traian Băsescu va merge în Parlament pentru a le vorbi senatorilor şi deputatilor despre modificarea Constituţiei şi despre reorganizarea teritorială.

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT  figureaza, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, subiectul referitor la forţele şi mijloacele militare pe care România le poate pune la dispoziţie, în anul 2012, pentru misiuni în afara teritoriului statului român, precum şi cel referitor la proiectul de restructurare a efectivelor  Ministerului de Interne. Tot pe agenda ședinței de luni se află şi un raport privind rezultatele obţinute în combaterea evaziunii fiscale.

Anunţul dezbaterii în CSAT a problemei referitoare la trupele române aflate în teatrele de război vine în contextul în care săptămâna trecută atât Statele Unite cât şi Franţa au anunţat începerea retragerii militare din Afganistan.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat,  retragerea, până în vara lui 2012, a unei treimi din forţele americane staţionate în Afganistan, respectiv 33.000 de militari.

În aceeaşi zi, miercuri, şi preşedintele Nicolas Sarkozy a precizat că Franţa îşi va reduce cu "câteva sute" de soldaţi efectivele din Afghanistan, până la finele acestui an.

Preşedintele vine în Parlament

Pe de altă parte tot luni, înainte de şedinţa CSAT , preşedintele Traian Băsescu se va adresa plenului reunit al Parlamentului pe teme de politică internă. Cel mai probabil, şeful  statului va vorbi despre revizuirea Constituţiei şi despre reorganizarea teritorială.

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că opoziţia va participa, la discursul preşedintelui Traian Băsescu în Parlament, dacă şeful statului va anunţa că a renunţat la ideea desfiinţării judeţelor şi va prezenta scuze regelui Mihai I şi comunităţii evreieşti.

 
Samuel Stan: Situaţia militarilor din teatrele de operaţiuni, discutată în CSAT