Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţia se complică în Orientul Mijlociu

situatia-complica-orientul-mijlociu.jpg

Israelul vrea să-şi extindă coloniile, spre nemulţumirea unor cancelarii europene.

Franţa şi Marea Britanie au convocat luni ambasadorii israelieni din capitalele lor. Parisul şi Londra protestează astfel faţă de proiectul Guvernului israelian de a construi trei mii de locuinţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, potrivit AFP.

Franţa şi Marea Britanie intenţionează de asemenea să-şi recheme ambasadorii din Israel, pentru consultări, scrie cotidianul Haaretz. Londra a ameninţat Israelul cu o "reacţie puternică", în cazul în care proiectul colonizării va fi dus la capăt.

Decizia israeliană privind extinderea coloniilor a venit la o zi după votul din Adunarea Generală a ONU, care a acordat Palestinei statut de stat observator nemembru la Naţiunile Unite.

De partea sa, Rusia a subliniat luni că planurile Israelului de a construi trei mii de locuinţe noi în Ierusalimul de Est şi Cisiordania sunt "ilegale". Moscova îndeamnă statul evreu să-şi "reconsidere" decizia.

"Construirea unor colonii în teritoriile palestiniene ocupate de către Israel în 1967, inclusiv în Ierusalimul de Est este ilegală; ea nu este recunoscută de către Rusia şi comunitatea internaţională", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Realizarea noilor planuri are "o influenţă negativă asupra eforturilor de relansare a negocierilor directe" între Israel şi palestinieni, mai arată el.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Turcia şi reprezentanţii a 21 de ţări au condamnat planurile israeliene.