Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţie delicată în reprezentarea României la Consiliul European

situatie-delicata-reprezentarea-romaniei-consiliul-european.jpg

Cine va reprezenta România la Consiliul European de la Bruxelles, Victor Ponta sau Traian Băsescu?

O singură listă de oficiali se afla miercuri seară în posesia Consiliului de Miniştri la Bruxelles, cea care-l prezintă ca şef de delegaţie pe Victor Ponta. Dacă situaţia se schimbă, noi acreditări vor fi necesare.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Summit-ul european care debutează joi după-amiază aşteaptă şi o delegaţie română, fie că ea este condusă de preşedinte, fie de prim-ministru.

Cele două delegaţii nu sunt identice. Prin urmare, dacă Traian Băsescu decide să vină la Bruxelles, în locul lui Victor Ponta, anunţat încă de săptămâna trecută, noi acreditări sunt necesare.

Şeful delegaţiei va purta doar o insignă, care nu este nominală şi care-i este înmânată odată ajuns la Bruxelles. Delegaţia care-l acompaniază are nevoie de câte o acreditare pe persoană şi aceasta este nominală.

Există mai multe posibilităţi de reprezentare a României la această reuniune. S-ar putea ca Victor Ponta să fie şeful delegaţiei, aşa cum se ştie până în acest moment la Bruxelles. Este însă bizar faptul că la ora 16, când este programată poza de familie cu toţi liderii europeni, prim-ministrul român se află în conferinţă de presă la Parlamentul European.

Altă variantă ar fi ca Traian Băsescu să fie şeful delegaţiei, dar pentru asta, Consiliul trebuie să primească o nouă listă şi anume cea cu componenţa delegaţiei Băsescu. El nu poate intra în clădire în fruntea delegaţiei lui Ponta.

Surse de la Bruxelles arată că în acel moment, noi acreditări se pot face destul de rapid, întrucât este vorba despre persoane care au mai fost prezente la summit-urile europene şi care se află deja în baza de date a securităţii summit-ului.

În fine, există şi varianta complicată şi delicată în care Victor Ponta şi Traian Băsescu s-ar prezenta la intrare amândoi. Este o ipoteză la care serviciile protocolare de la Bruxelles nici nu vor să se gândească. Ele indică totuşi că în clădire nu va intra decât o singură delegaţie şi că în sala de reuniune propriu-zisă o singură persoană va reprezenta România.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre reprezentarea României la Consiliul European