Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţie tensionată în peninsula coreeană

coreea-poza-afp-photo-kbs-tv-insula-sud-coreeana-bombardata-nord-coreeni-20101123121124.jpg

Televiziunea sud-coreeană transmite imagini cu insula bombardată de armata nord-coreeană (Foto : AFP / KBS OFF TV).

Armata nord-coreeană a pornit un atac cu obuze asupra unor insule sud-coreene. Forţele sud-coreene au ripostat atacului, soldat cu doi morţi în rândul soldaţilor sud-coreeni. Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu spune la RFI că Phenianul arată că are capacităţi militare solide, pe care le poate folosi oricând. UPDATE 1: Coreea de Nord acuză Coreea de Sud că a deschis focul prima. UPDATE 2 : NATO "condamnă ferm" atacul nord-corean.

Este pentru prima dată de la sfârşitul războiului din 1953, când forţele nord-coreene lansează un atac asupra teritoriului situat la sud de paralela de 38 de grade, care separă cele două ţări.

Phenianul a tras obuze asupra unor insule situate nu departe de aeroportul din Seul. Coreea de Sud a răspuns.

Ministerul sud-coreean al Apărării şi-a plasat forţele în stare de alertă maximă. Imaginile difuzate de televiziunile sud-coreene au arătat mai multe clădiri incendiate.

Insulele atacate se află în Marea Galbenă, într-o zonă disputată de cele două Corei şi în care s-au mai produs incidente în trecut.

Imediat după căderea primelor obuze nord-coreene, preşedintele sud-coreean a fost condus într-un buncăr, unde a fost reunit Statul Major al Armatei.

Surse citate de Agenţia France Presse afirmă că Seulul doreşte evitarea escaladării conflictului.

China şi Rusia au făcut apel la calm, pentru a evita un conflict de proporţii. Casa Albă a condamnat "cu fermitate" atacul nord-coreean. "Statele Unite condamnă cu fermitate acest atac şi cer Coreei de Nord să înceteze acţiunile beligerante şi să respecte termenii acordului de armistiţiu", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Robert Gibbs.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov declară că există un "pericol major" de izbucnire a unui conflict deschis. El spune că incidentul "merită condamnat". "Cei care au iniţiat acest lucru şi au ripostat asupra insulei sud-coreene au o responsabilitate enormă. Toate schimburile de focuri trebuie să înceteze imediat", declară el.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton a condamnat cu fermitate atacul nord-coreean, exprimând "profunda preocupare".

Atacul coincide cu discuţiile purtate de emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, cu oficiali de la Tokyo şi de la Beijing, pe tema dosarului nuclear nord-coreean, la câteva zile după ce un expert american a afirmat că a vizitat luna aceasta o serie de instalaţii nucleare nord-coreene, în care erau instalate sute, dacă nu chiar mii de centrifuge în stare de funcţionare.

Atacul nord-coreean coincide şi cu manevrele militare anuale sud-coreene.

În ce context are loc acest atac al nord-coreenilor? Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu (audio) spune la RFI că Phenianul arată de fapt că are capacităţi militare solide, pe care le poate folosi oricând.

UPDATE 1 : Coreea de Nord a acuzat Coreea de Sud că ea a deschis focul prima, potrivit agenţiei oficiale KCNA. "Inamicul sud-coreean, în pofida avertismentelor noastre repetate a comis provocări militare, procedând la tiruri de artilerie pe teritoriul nostru maritim, aproape de insula Yeonpyeong, începând cu ora 13 (6.00, ora României)", informează comandamentul armatei nord-coreene.

Armata nord-coreeană "va continua fără ezitare atacurile militare, dacă inamicul sud-coreean îndrăzneşte să invadeze teritoriul nostru fie şi cu 0,001 milimetri", se arată în comunicat. În Marea Galbenă, "nu va exista decât frontiera maritimă stabilită de noi", precizează documentul citat.

UPDATE 2 : NATO "condamnă ferm" bombardamentele nord-coreene, afirmă un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice. "Alianţa va urmări cu atenţie evoluţia situaţiei, cu o preocupare profundă", precizează Carmen Romero.

 
Ştefan Popescu, despre conflictul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud.