Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soarta Guvernului Papandreou atârnă de un fir de păr

soarta-guvernului-papandreou-atarna-un-fir-par.jpg

Un manifestant agită steagul Greciei în faţa Parlamentului de la Atena (Foto: Reuters/Yannis Behrakis).

Viitorul Cabinetului grec, condus de Giorgios Papandreou ar putea fi decis vineri, 4 noiembrie. Executivul se supune unui vot de încredere în Parlamentul de la Atena. Şedinţa va avea loc însă vineri seară şi e posibil să se termine spre miezul nopţii.

Deputaţii greci sunt chemaţi să se pronunţe asupra politicii Guvernului. Un calcul simplu arată că Executivul are şanse să fie debarcat vineri noapte: Puterea deţine o majoritate fragilă de numai trei voturi în plus faţă de Opoziţie.

Trei deputate socialiste au anunţat însă că refuză să acorde Cabinetului Papandreou votul de încredere. Cele trei au fost deranjate de intenţia premierului de a organiza un referendum.

Ideea consultării populare pare să fi căzut însă pe planul doi. Premierul Giorgios Papandreou pare dispus acum să renunţe la organizarea unui referendum şi să facă un Guvern de coaliţie cu Opoziţia de dreapta. Aceasta a cerut însă demisia prim-ministrului. Deci ecuaţia politică de la Atena e în continuare extrem de complicată.

Chiar dacă Papandreou renunţă pentru moment la organizarea unui referendum, nu e foarte sigur dacă va reuşi să atragă de partea sa cele trei voci din Parlament şi implicit din propriul partid, care-l contestă. Prin urmare, soarta Cabinetului său atârnă de un fir de păr.