Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Socialista Martine Aubry, candidată la prezidenţialele din 2012

socialista-martine-aubry-candidata-prezidentialele-2012.jpg

Socialista Martine Aubry, candidată la prezidenţialele din 2012

Partidul socialist francez s-a lansat oficial în bătălia pentru prezidenţialele de anul viitor. În vederea desemnării candidatului lor în 2012, socialiştii şi-au deschis marţi aşa-zisele alegeri primare. Până pe 13 iulie, pretendenţii la prezidenţiale sunt obligaţi să se declare. A doua etapă are loc în octombrie când, în premieră în Franţa, toţi "simpatizanţii de stânga" din ţară sunt invitaţi să-l desemneze pe cel sau cea care-i va reprezenta anul viitor.

Martine Aubry, prima secretară a principalei mişcări din opoziţie, este prima candidată oficială la candidatură. Era normal şi mai ales previzibil după eliminarea prematură şi surprinzătoare din cursă a lui Dominique Strauss-Kahn, favoritul sondajelor de opinie şi director FMI până acum 6 săptămâni. Acuzaţiile de viol şi agresiune sexuală lansate împotriva lui, urmate de domiciliul forţat impus la New York lui DSK au schimbat datele problemei în tabăra socialiştilor.

Anunţul candidaturii sale a fost făcut de Martine Aubry în fieful ei electoral, oraşul Lille al cărei primar este de un deceniu. Înconjurată de drapele franceze şi europene, de oameni care au contat în parcursul ei politic, fostul ministru al muncii şi fost număr doi al guvernului Jospin, şi-a calculat şi pregătit foarte minuţios acest anunţ:

 "A venit timpul ca situaţia din Franţa să se schimbe cu adevărat. Vreau să redau Franţei forţa, seninătatea şi unitatea ei. Vreau să redau fiecăruia gustul de viitor şi cheful de a construi un destin comun. Asta înseamnă identitatea Franţei. De aceea am decis să-mi propun candidatura la alegerile prezienţiale de anul viitor."

În vârstă de 60 de ani, Martine Aubry le-a promis simpatizanţilor prezenţi "victoria în 2012". Până atunci însă mai trebuie trecute anumite etape şi mai ales trebuie ţinut piept criticilor, un exerciţiu nu întotdeauna apreciat de fata lui Jacques Delors. Înainte de toate însă, prima secretară a partidului trebuie să evite războiul în interiorul formaţiunii sale.

Candidatura lui Martine Aubry a suscitat déja comentarii, pro şi contra. Un comentator al ziarului pro-guveramental Le Figaro ne povesteste déja cum "cea care a impus săptămâna de lucru de 35 de ore va duce ţara de râpă, va provoca falimentul Franţei". O analiză împărtăşită de mulţi deputaţi ai majorităţii paralmetare de dreapta. În opinia altor deputaţi din UMP, Martine Aubry este "simbolul unui partid politic fără nicio ambiţie penru ţară".

În tabăra socialiştilor fireşte, tonul este diferit. Pierre Mauroy, fost premier al Franţei şi predecesorul lui Aubry la primăria din Lille, descrie o "femeie plină de caracter, de umanism, un om sensibil si curajos".

Drumul până la desemnarea candidatului sau candidatei socialiştilor la prezidenţialele de anul viitor e lung şi anevois.  

Acum aşadar s-au deschis alegerile primare, cele interne partidului. Concret, până pe 13 iulie o serie de personalităţi socialiste au dreptul să-şi depună candidatura din partea socialiştilor pentru 2012. Prima care a făcut oficial pasul este deci Martine Aubry. Mai există alţi 4 socialişti în cursă, pentru moment neoficial dar afişaţi toţi: doi outsideri plus François Hollande, fostul număr unu al partidului, plus Ségolène Royal, candidata partidului în 2007.

5 pretendenţi sunt deci actualmente în cursă, numărul lor riscă să crească şi deci să provoace un adevărat război intern, marele pericol pentru principalul partid de opoziţie din Franţa. În luna octombrie, va veni rândul tuturor simpatizanţilor de stânga din Franţa să-şi aleagă ei reprezentantul, campionul pentru 2012.

O procedură inedită - şi foarte democratică în fapt - la care vor putea lua parte deci toţi cei care plătesc un euro şi semnează o simplă declaraţie că aderă la valorile stângii. În 2007 la precedentele primare, doar membrii partidului cu cotizaţia plătită la zi şi-au putut alege candidatul.

După această desemnare deci populară sau cetăţenească cum o descriu chiar socialiştii, va urma congresul partidului, un soi de convenţie de tip american la care deci candidatul ales va fi întronizat oficial drept reprezentantul mişcării în 2012.

O bătălie aprigă internă acum şi un congres fratricid riscă însă să-i demobilizeze şi să-i scârbească mai întâi pe simpatizanţii de stânga şi apoi pe alegători în 2012, situaţie care n-ar fi deci deloc defavorabilă lui Nicolas Sarkozy, preşedintele încă candidat nedeclarat la acel scrutin.