Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Socialiştii europeni se manifestă din conul lor de umbră

socialistii-europeni-se-manifesta-conul-lor-umbra.jpg

Preşedintele Partidului Socialist European, Serghei Stanishev (Foto: Reuters)

Congresul Partidului Socialist European, desfăşurat pe 28 şi 29 septembrie la Bruxelles, a strălucit prin lipsa de la acest eveniment a personalităţilor de prim plan european. Absenţa interesului mediatic a fost doar o consecinţă a acestui fapt. Cu toate acestea, idei îndrăzneţe despre viitorul Europei au fost vehiculate în dezbaterile Congresului, care iniţial ar fi trebuit să se petreacă la Bucureşti.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Toată lumea este de acord: dacă austeritatea ar fi dat roade de una singură, acest lucru ar fi fost ştiut până acum! Austeritatea trebuie acompaniată de creştere economică!

Socialiştii europeni se aplaudă unii pe alţii. Ei strâng pumnul aruncat în sus către luminile de teatru ale sălii de reuniune din centrul Bruxellesului: "Camarazi, aşa nu mai putem continua!", striga câte un orator roşu la faţă, ovaţionat de public.

Cum "aşa"? Aşa, cu austeritatea iraţională impusă de Angela Merkel, nume aproape huiduit în Congres… Anul trecut, la Convenţia Socialistă, Merkel era pomenită laolaltă cu Nicolas Sarkozy. Anul acesta, numele ei pronunţat izolat şi singur pare aproape comic. Anul trecut, François Hollande, la tribuna socialistă, combătea austeritatea şi regimul Sarkozy-Merkel. Anul acesta Hollande era absent. La fel şi prim-ministrul Jean-Marc Ayrault sau şeful Partidului Socialist Francez, Harlem Désir. De altfel, singurul prim-ministru socialist prezent la Congres a fost Victor Ponta.

Dar nu-i grav, ideile vehiculate contează şi iată, socialiştii se mobilizează pentru alegerile europene din 2014. Atunci, pentru prima dată, ei vor avea un candidat european unic, pentru a-i succeda lui José Manuel Barroso în fruntea Comisiei Europene. Iată un post pe care socialiştii îl aşteaptă din 2004.

Victor Ponta spunea de altfel că "este absolut obligatoriu şi aceasta a fost poate decizia cea mai importantă a acestui Congres, să avem o strategie comună, un candidat comun".

Prim-ministrul român explica din perspectiva românească: "În 2014, când în România vom merge să le cerem românilor votul pentru PSD, să le spun votaţi pentru europarlamentarii noştri, dar votaţi şi pentru cel care va fi preşedintele Comisiei Europene, reprezentantul nostru".

Pentru aceasta, într-adevăr, electoratul, de obicei complet indiferent alegerilor europene, trebuie acum mai mult ca oricând mobilizat. Voturile sale vor propulsa poate alianţa social-democrată pe primul loc ca importanţă în Parlamentul European, ceea ce i-ar da dreptul la postul de şef al Comisiei Europene. Electoratul poate fi atras prin determinarea cu care socialiştii, deşi aflaţi în Opoziţie în mai toate statele membre UE, atacă criza economică.

Catherine Trautmann, şefa delegaţiei socialiste franceze din Parlamentul European vorbea la Congres despre necesitatea de a avea o lume credibilă a finanţelor şi nu numai: "Cred că modelul economic de care avem nevoie trebuie să aibă trei calităţi: finanţe credibile, o economie axată pe crearea locurilor de muncă şi solidaritatea între toate generaţiile".

Dacă finanţele bolnave ale lumii moderne au afectat economia în ultimii patru ani, există o metodă radicală de a repune situaţia pe picioare: recuperarea economiei din ghearele pieţelor financiare. Iată ce spunea suedezul Stefan Lövfen, care refuză ideea ca pieţele să dicteze mai departe comportamentele economice: "Trebuie să ieşim din gheara pieţelor, devenind stăpânii economiilor noastre. De-abia în acel moment vom avea posibilitatea de a decide".

Congresul s-a încheiat sâmbătă seara, în aceeaşi atmosferă jovială, dar previzibilă în care demarase cu 24 de ore mai devreme: fără surpriză, Serghei Stanishev şi Jean-Cristophe Cambadélis au fost aleşi la conducerea Partidului Socialist European.

Fără surpriză, rezoluţiile privind criza economică şi criza socială au fost adoptate. La următoarea întâlnire, după alegerile europene din 2014 şi poate chiar la Bucureşti, socialiştii vor număra roadele promisiunilor din 2012.

Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Congresul socialiştilor europeni