Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Socialiştii francezi se reorientează după scandalul DSK

aubry-martine-poza-afp-liderul-partidului-socialist-francez.jpg

Şefa socialiştilor francezi, Martine Aubry (Foto: AFP)

Partidul Socialist francez, principala mişcare din Opoziţie şi cea a lui Dominique Strauss-Kahn, a decis să-şi menţină calendarul în urma căruia va fi desemnat candidatul său la prezidenţialele de anul viitor şi asta în ciuda scandalului în care este implicat actualul şef al FMI-ului. Reuniunea săptămânală a partidului a fost reprogramată de urgenţă pentru marţi la ora prânzului.

În ciuda emoţiei şi uneori a criticilor suscitate în Franţa de felul în care este tratat de justiţia americană, Dominique Strauss-Kahn era deja eliminat din jocul politic francez, cu atât mai mult după decizia judecătorului new-yorkez de a-l menţine în detenţie pe directorul Fondului Monetar Internaţional.

Pentru a lua în discuţie urmările scandalului DSK, prima secretară a Partidului Socialist, Martine Aubry, a convocat aşadar pentru marţi la amiază un Birou Naţional, şedinţă restrânsă la care se va aborda deci un singur subiect. "Partidul nostru nu este însă nici slăbit, nici decapitat de această afacere", a ţinut să spună fără prea mare convingere purtătorul de cuvânt al mişcării. Un partid care-şi menţine obiectivul de a-l învinge anul viitor pe Nicolas Sarkozy, actualul şef al statului, motiv pentru care socialiştii au decis deja să nu-şi modifice calendarul intern.

Alegerile primare, cele în urma cărora partidul îşi va desemna candidatul pentru anul viitor vor avea loc la data prevăzută, în octombrie, iar candidaturile trebuie depuse cel mai târziu la începutul lui iulie. Două termene limită pe care, nu mai încape îndoială, Dominique Strauss-Kahn, reţinut nişte luni bune la New York cu procesul său, nu le va putea onora.

Socialiştii şi-au pierdut favoritul sondajelor, cărţile sunt redistribuite, dar nimeni nu poate spune de pe acum că învingătorul competiţiei interne nu va ieşi câştigător şi în 2012 în faţa probabilului preşedinte-candidat conservator, Nicolas Sarkozy.