Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Socialiştii şi unitatea de faţadă

socialistii-unitatea-fatada.jpg

Socialiştii şi unitatea de faţadă. REUTERS/Regis Duvignau

Socialiştii francezi au încercat week-end-ul trecut să le demonstreze francezilor că au idei, că sunt uniţi în jurul unui program şi că pot încarna ideea de alternanţă politică. Dincolo de “unitatea de faţadă” evocată de unele ziare, se poate spune însă că Partidul Socialist Francez traversează un moment delicat şi dificil.

Un vulcan care ar putea să explodeze”, iată cum este caracterizat Partidul Socialist Francez de editorialistul cotidianului Libération. Socialiştii se află în plină campanie pentru primarele de pe 9 şi de pe 16 octombrie cînd vor trebui să-şi desemneze candidatul unic la prezidenţialele de anul viitor.

Ori, partidul este confruntat cu o dilemă: dacă dezbaterile sunt prea insipide, francezii nu vor fi interesaţi de propunerile socialiste ; dacă dezbaterile iau o turnură prea violentă, există riscul ca diviziunile interne dintre diferitele tabere să rămînă mult prea profunde şi partidul să se prezinte cu trupele decimate la înfruntarea esenţială, cea cu Nicolas Sarkozy.

Duminică, la încheiera Universităţii de vară de la Rochelle, cei şase candidaţi la primarele socialiste au făcut o fotografie de grup ţinîndu-se de mîini sub aclamaţiile mulţimii. Există, din păcate, pe lîngă "limba de lemn" şi un "limbaj de lemn" în materie de imagini: cei şase afişau surîsuri crispate în această "fotografie de familie" care nu poate minţi pe nimeni.

François Hollande, devenit favoritul sondajelor, joacă pe cartea sobrietăţii şi se vede deja faţă în faţă cu Nocolas Sarkozy la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor. Doamna Martine Aubry, aflată la zece puncte în urma lui François Hollande, speră să recupereze terenul pierdut şi nu ezită să trimită cîte o săgeată otrăvită în direcţia favoritului penru a-i aminti că bilanţul său ca lider al partidului, în urmă cu câţiva ani, a fost destul de slab. Ségolène Royale se doreşte în continuare vedeta acestei înfruntări şi mizează pe o mare mobilizare a francezilor la votul de pe 9 şi 16 octombrie.

Francezii, invitaţi să voteze. Test pentru socialişti

Pentru că la acest scrutin, şi aceasta este marea invenţie a socialiştilor pe terenul democraţiei interne, sunt invitaţi să participe toţi francezii. Cu condiţia de a se înscrie la vot, de a plăti un euro simbolic şi de a semna un document prin care se declară de acord cu valorile socialiste. Trebuie spus că în tabăra dreptei există unele critici în legătură cu această manieră rapidă a socialiştilor de a-şi crea eventuali simpatizanţi.

Participarea la acest scrutin va fi însă un indicator privind puterea de fascinaţie exercitată încă de socialişti. Unii lideri socialişti speră că în jur de un milion cinci sute de mii de francezi vor participa la primarele partidului, ceea ce ar fi într-adevăr un semn de adeziune la “valorile socialiste”.

Programul socialist este însă considerat de unii observatori ca fiind destul de vag. De altfel şi doamnei Martine Aubry i s-a întîmplat la un moment să spună “programul nostru este vag” deşi voia să spună “programul nostru este vast”. Iar cei care critică cu mare vehemneţă Partidul Socialist consideră chiar că el este lipsit de lideri, de program şi de identitate. Si că oricum francezii nu sunt siguri că socialiştii ar gestiona mai bine ieşirea din criză decît actuala echipă de dreapta.

Criză de lideri

În materie de lideri, socialiştii sunt într-adevăr confruntaţi cu un mare handicap.Ultimul lor lider “natual”, incontestabil, a fost François Mitterrad. De la moartea sa nimeni însă nu s-a mai impus ca un şef carismatic, de unde lunga bătălie internă, ruinătoare pentru partid, între cei care se consideră "urmaşii ideologici" ai fostului preşedinte socialist.

 
Matei Vişniec: Socialiştii şi unitatea de faţadă