Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Solana pledeaza pentru un acord urgent UE-Serbia

200804-3994.jpg

Solana pledeaza pentru un acord urgent UE-Serbia

Seful diplomatiei europene Javier Solana a pledat marti 8 aprilie in fata deputatilor europeni pentru scoaterea Serbiei din izolare prin semnarea urgenta a unui acord cu Belgradul

Javier Solana a explicat Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European ca toate eforturile trebuie facute acum de parte europeana pentru a inchide un acord urgent cu Belgradul.

Aceasta ar fi modalitatea de a scoate Serbia din izolarea pe care si-a impus-o dupa declararea independentei kosovare, se crede la Bruxelles.

Fostul guvern de la Belgrad condus de nationalistul Vojislav Kostunica a refuzat in februarie semnarea unui acord politic intermediar cu UE desi acest acord era dorit de presedintele pro european Boris Tadic.

In perspectiva alegerilor anticipate din 11 mai provocate prin dizolvarea guvernului Kostunica, europenii se angajeaza acum prin vocea lui Javier Solana sa-si aduca toata sustinerea pentru Partidul Democrat condus de Boris Tadic si in general pentru fortele proeuropene.

Serbia si-ar gasi acum sustinere si in statele membre ca Olanda si Belgia care s-au opus intr-un prim timp semnarii unui acord mairobust, cel de Stabilizare si Asociere, Olanda considera de curând ca o apropiere de Serbia ar fi productiva.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

08/04/2008; 12.45h