Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Soluţii pentru teritoriile de peste mări

În Franţa are loc un consiliu interministerial al teritoriilor de peste mări, prezidat de Nicolas Sarkozy, care urmează să anunţe unele măsuri pentru aceste regiuni afectate şi ele de o criză economică fără precedent. Acest consiliu este organizat, probabil în mod simbolic, la un an de la manifestaţiile şi tulburările sociale din Guyana franceză, Guadelupa, Martinica şi Réunion.

În Franţa are loc un consiliu interministerial al teritoriilor de peste mări, prezidat de Nicolas Sarkozy, care urmează să anunţe unele măsuri pentru aceste regiuni afectate şi ele de o criză economică fără precedent.

Acest consiliu este organizat, probabil în mod simbolic, la un an de la manifestaţiile şi tulburările sociale din Guyana franceză, Guadelupa, Martinica şi Réunion.

La sfârşitul anului trecut, în Guadelupa, greva generală a durat 44 de zile, iar în Martinica, 38 de zile. Aceste teritorii franceze de peste mări s-au plâns de preţurile excesiv de mari, de salariile mult prea mici, precum şi de alte nedreptăţi, cum ar fi controlarea principalelor sectoare economice de către albi.

Şeful statului francez urmează deci să anunţe un vast plan de modernizare a acestor teritorii franceze, precum şi instituirea unor noi relaţii cu metropola.

Măsurile intervin după o lungă perioadă de consultări organizată cu populaţia, diverşii responsabili politici şi sindicali, aleşii locali şi alti actori sociali şi economici.

Nicolas Sarkozy, care continuă să fie extrem de prezent şi activ trece printr-un moment dificil la capitolul popularităţii, într-un moment când se află la jumătatea mandatului său. El şi-a făcut o uşoară autocritică, recunoscând unele greşeli, dar s-ar părea că doi francezi din trei nu sunt mulţumiţi de maniera în care Nicolas Sarkozy îşi îndeplineşte funcţia prezidenţială.

80% dintre francezi consideră însă că prioritatea în viitorii doi ani este lupta împotriva şomajului, aceasta fiind marea angoasă a populaţiei.

 
Matei Vişniec, despre teritoriile de peste mări.